Politika

Srbi i Hrvati u BIH protiv Bošnjaka

Dragan Čović najavljuje hrvatski etnitet

Dragan Čović najavljuje hrvatski etnitet

Također je potvrdio nagađanja da razgovara o suradnji s nacionalističkim čelnikom Republike srpske Miloradom Dodikom

BIH može opstati samo kao federalna država s tri ili četiri federalne jedinice, od kojih bi jedna bila Republika Srpska, a druga hrvatska s Mostarom kao glavnim gradom, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Govoreći o izboru Željka Komšića i SDP-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Čović je rekao da je to bio najveći udar na BiH od Daytona.

Naime, HDZ BiH nakon izbora snažno protestira zbog činjenice da će hrvatski član Predsjedništva BiH biti iz reda SDP-a BiH čije biračko tijelo je uglavnom bošnjačko.

"Ono što je mene iznenadilo, jer ja sam ipak očekivao malo više mudrosti kod SDP-a, je da su oni pokušali svoju brojnost, brojnost Bošnjačkog naroda, koji čini 99 posto glasačkog tijela, usmjeriti na hrvatsko i srpsko glasačko tijelo na način kako to nisu razmišljali ni najradikalniji Bošnjaci. Naravno da je to porazna politika koja nema nikakvu budućnost, ali je ljude malo povuklo to sve skupa da čak vjeruju da mogu u ime dva naroda, ili u ime građana BiH, kako oni to vole kazati, transformirati BiH u jednu unitarnu državu ovaj put pod plaštom SDP-a", rekao je Čović na Nezavisne novine.

Također je potvrdio nagađanja da razgovara o suradnji s nacionalističkim čelnikom Republike srpske Miloradom Dodikom. Između ostaloga je rekao da potpuno razumije njegovu politiku jer se boji da se srpskom narodu u BiH ne dogodi ono što se dogodilo hrvatskom.

"Tek su razgovori krenuli. Ja osobno razgovaram i s Dodikom i siguran sam da i Dodik razgovara s tim Bošnjacima kao i ja. Siguran sam da ću u narednih deset dana završiti čitav niz razgovora koji će biti s tim bošnjačkim strankama, ali prije toga želim razgovarati s hrvatskim strankama. Nadam se da ćemo se oko 20. listopada SNSD i HDZ sresti u Mostaru i moguće je da na te razgovore pozovemo i te Bošnjake, ali to trebam još s Dodikom dogovoriti", rekao je Čović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.