Politika

SDSS neće poduprijeti Vladin prijedlog

Pupovac: Kosor je uništila naše odnose

Pupovac: Kosor je uništila naše odnose

'Prijedlog hrvatske Vlade o ukidanju svih pravnih akata SFRJ, JNA i Srbije koji se odnose na događaje iz rata rušenje je svega što smo stvorili za osam godina trajanja koalicije s HDZ-om', poručio je Milorad Pupovac, piše danas.net.hr

Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća, podsjetio je da su 2006. srpski i hrvatski tužitelji Vladimir Vukčević i Mladen Bajić potpisali sporazum o razmjeni predmeta u suđenjima za ratne zločine, a ove godine ministri pravosuđa dviju zemalja zaključili su dogovor o razmjeni dokumentacije. Na temelju tih sporazuma sudovi u Srbiji ili Hrvatskoj mogu odlučiti postoji li osnova za podizanje optužnice u konkretnim slučajevima.

Pupovac drži da odluka Vlade poništava te sporazume, kojima se preuzimaju i ovlaštenja Haškog tribunala, a takav zakon u stvarnosti neće ništa promijeniti jer hrvatski sudovi ni do sada nisu sudili temeljem dokumenata iz Srbije.

''Bojimo se da taj zakon, ako bude prihvaćen, može stvoriti velik problem u odnosima Srbije i Hrvatske, ali i zakomplicirati hrvatsku poziciju u postupku približavanja Europskoj uniji'', kaže Pupovac najavljujući da SDSS u Saboru neće poduprijeti Vladin prijedlog.

danas.net.hr/ezd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.