Politika

Burna rasprava unutar Vlade i HDZ-a

Kosor nema političku snagu u Saboru za smjenu ministra Bošnjakovića

Kosor nema političku snagu u Saboru za smjenu ministra Bošnjakovića

Za potvrdu ministra nužno je najmanje 77 glasova. Sanader je u zatvoru, Vukelić u bolnici, a Matković na porodiljnom. Otkad je izašao iz pritvora Čehok ne dolazi u Sabor

Burna rasprava unutar Vlade i HDZ-a o tome tko je, a tko nije znao da su sredinom kolovoza u Hrvatsku stigle optužnice protiv 44 hrvatska državljana možda će dovesti i do smjene ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i to niti dva mjeseca prije parlamentranih izbora. Da je Bošnjakovićev odlazak otvorena mogućnost nagovijestila je u srijedu i sama premijerka Jadranka Kosor odgovarajući na pitanje o političkim sankcijama za ministra koji je nije obavijestio o paketu optužnica iz Beograda, piše novilist.hr

– S ministrom razgovaram o činjenicama koje je i on sam iznio. Teško je prihvatljivo da ministar smatra da o optužnicama nije trebalo obavijestiti predsjednicu Vlade. Razgovaramo i razgovarat ćemo o tome, ali mislim da me trebao obavjestiti istog trenutka, kazala je Kosor u Osijeku.   

Nakon što su premijerka, a dan ranije i Šeks, javno krizirali Bošnjakovića vrlo je vjerojatno da on u normalnim okolnostima ne bi politički preživio. Međutim, u prilog mu ide što će se do kraja ovog mjeseca raspustiti Sabor, a za 4. prosinac su predviđeni izbori.

– Da je do izbora šest mjeseci Bošnjaković bi već bio bivši. Premijerka još kalkulira bi li se isplatilo sada smijeniti ministra. No, da razmišlja u tom pravcu bilo je jasno već u utorak nakon Šeksovog istupa. Nije on to napravio bez konzultacija s njom, kazao nam je jedan od najbližih premijerkinih suradnika. Bošnjakoviću na ruku ide i neizvjesnost u pogledu okupljanja potrebne većine za izbor njegovog eventualnog nasljednika.

Za potvrdu ministra nužno je najmanje 77 glasova. Ivo Sanader je u zatvoru, Branko Vukelić u bolnici, a Bianca Matković na porodiljnom. Otkad je izašao iz pritvora Ivan Čehok ne dolazi u Sabor, a upitno je kako bi se u vezi s mogućom smjenom postavio SDSS. Sve to Bošnjakovićevo micanje čini vrlo riskantnim potezom. Možda svjesna toga premijerka se u srijedu više bavila predsjednikom Ivom Josipovićem nego svojim ministrom .

novilist.hr/ezd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.