Politika

Iz Sabora

Kosor: HDZ i mene nećete diskreditirati

Kosor: HDZ i mene nećete diskreditirati

Više od 40 prijavljenih zastupnika traži odgovore premijerke Jadranke Kosor. Nije bilo puno vremena za zagrijavanje. SDP je odmah postavio pitanje: je li prosvjede građana financirala oporba, kao što je rekao glasnogovornik Vlade.

Premijerka je rekla je da je on to rekao na temelju indicija koje je Vlada dobivala u pismima, mailovima i pozivima, prenosi HTV .

Nakon toga aktualno prijepodne nije postalo nimalo lako za premijerku Kosor. Velika većina pitanja upućena je upravo njoj, a mnoga nisu bila ugodna, kao ni komentari nakon pitanja. No ni premijerka nije ostala dužna.

Voda, čobani, deve

Zastupnik SDP-a Nenad Stazić premijerki Jadranki Kosor postavio je pitanje o središnjem dugu države. Nakon što mu je ona odgovorila, ali o vanjskom dugu države, on je ustvrdio da je pitanje postavio na hrvatskom, a ne na engleskom i da mu nije dobro odgovorila.

Također, osvrnuo se na premijerkine uštede, poput one da se ne naručuje aromatizirana voda, nego samo obična. Premijerki je odgovorio računicom po kojoj bi ministri, da bi otplatili porast duga od 35 milijardi kuna, trebali, u skladu s njezinim izjavama da u Vladi zbog štednje piju običnu, a ne vodu s okusima, popiti nearomatizirane vode za 5,3 milijarde kuna. Kao što građani nisu čobani, tako ni ministri nisu deve da popiju toliko vode. Bolje raspišite izbore, poručio je premijerki.

Zanima me kako Stazić ima hrabrosti upitati nešto o financijama kada znamo da je po modelu "7 kuna" dva mjeseca s prijateljima i obitelji ljetovao na Brijunima. To je nešto na što javnost i dalje čeka odgovor, poručila je SDP-ovu zastupniku.

Potpisivanje ostavke, taština, bahatost

I SDP-ovac Gordan Bauk okomio se na premijerku. Rekao joj je da kao što je potpisivala sve što je od nje tražio tadašnji joj šef premijer Ivo Sanader, neka sada potpiše ono što od nje traže građani, a to je ostavka.

Milanka Opačić iz SDP-a svoje je pitanje počela tako što je premijerki poželjela dobar dan i dobrodošlicu u parlament, podsjetivši da ju je oporba danima i tjednima zvala da dođe u Sabor i objasni Pavićevu izjavu. Nakon što je dobila odgovor na svoje pitanje, uzvratila je da je od predsjednice Vlade očekivala ozbiljniji i bolji odgovor. Vaša taština i bahatost prema Saboru bili su vrlina i vašeg prethodnika. Budući da ste njegova vjerna učenica, to me ništa i ne čudi, poručila je premijerki.

To što ju je Opačić oslovila kao gospođu, a ne kao predsjednicu Vlade, protumačila je kao potvrdu da ju je SDP u Sabor zvao kao privatnu osobu, a zna se tko može pozvati predsjednicu i članove Vlade u parlament.

Lažiranje izbora, pljačka, suprotstavljanje Sanaderu

I SDP-ov zastupnik Boris Šprem u pitanju premijerki optužio je HDZ. Nama u SDP-u je jasno zašto niste uskladili popis birača i donijeli zakon o prebivalištu - da možete lažirati izbore, prevariti građane i pokrasti glasove. Nije vam dosta što se opljačkali Hrvatsku, poručio je.

Špremu je Kosor odgovorila da HDZ prijedlogom promjena izbornih jedinica želi ispraviti nepravdu i zadovoljiti zahtjev Ustavnog suda, a čemu se, naglasila je, SDP protivi.

I IDS-ovac Damir Kajin imao je što reći premijerki. Nije kriv samo Sanader, već i oni koji su osam godina vodili zemlju, kazao je. Upitao je premijerku je li se, kao ona koja je šest godina bila prva s desna Sanaderu, ikada suprotstavila njegovoj samovolji.

HDZ neće nikada zaboraviti ni oprostiti Jovanoviću

SDP-ov saborski zastupniku Željko Jovanović oslovio je premijerku kao odabranu nasljednicu Ive Sanadera. Pitao ju je kako misli da u Hrvatskoj preživljavaju građani s 2000 kuna plaće ili mirovine.

Ovo nije pitanje, nego samo nastojanje da se uvrijedi, odgovorila mu je Kosor, naglasivši da nije nasljednica jer Hrvatska nije monarhija nego zemlja u kojoj vlada parlamentarna demokracija u kojoj se premijer i vlada biraju u parlamentu. Uredno radimo svoj pisao, unatoč tomu što zastupnik Jovanović ne radi ništa drugo nego nastoji diskreditirati HDZ. U tom su smislu i njegove izjave o HDZ-u kao zločinačkoj organizaciji, što mu HDZ neće nikada zaboraviti ni oprostiti i svim će se pravnim sredstvima boriti protiv ljudi koji mrze, diskreditiraju i nastoje drugima nanijeti zlo, a pritom brane sve potencijalne kriminalce u svojim redovima, poručila je Jovanoviću.

Pljuštala su pitanja pa se pitalo premijerku i zašto se pogoduje privatnicima u zdravstvu, aludirajući na aferu Medikol, te za koliko se novca država zadužila od kada je vodi ova Vlada.

Proljetno zasjedanje Sabora

Raspisivanje izbora odmah značilo bi da nema završetka pregovora, odgovorila je premijerka Kosor na učestale pozive saborske oporbe da podnese ostavku i raspiše izbore. Ako se odmah raspišu izbori, tehnička vlada neće moći donositi odluke vezane uz Poglavlje 23, što može samo vlada s punom potporom u parlamentu, kazala je Kosor prozivajući oporbu da joj nije pomagala u aktivnostima vezanima uz pregovore s EU.

Premijerka Kosor naglasila je da svaka stranka u Hrvatskoj ima pravo voditi borbu kako zna i umije da postigne svoje ciljeve. Oporbi je pritom poručila: Vidimo da su foteljice davno podijeljene. Hrvatska je uređena država, a vaša nastojanja da diskreditirate mene i HDZ neće proći, kazala je Kosor.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.