Politika

Zbog EU?

Vlada odustaje od zakona o ništetnosti pravnih akata bivše JNA

Vlada odustaje od  zakona o ništetnosti pravnih akata bivše JNA

Vlada Jadranke Kosor odustala je danas od zakona o ništetnosti svih pravnih akata bivše JNA i pravosudnih tijela bivše SFRJ i Srbije, kojima su se trebali zaštiti hrvatski branitelji od optužnica iz Beograda.

Naime, iz Bruxellesa je došao negativan odgovor odnosno da se neće gledati blagonaklono na službeni Zagreb ako se to napravi. Malo prije nego što se o tome trebalo raspravljati u Saboru, zakon je povučen iz procedure.

"Pozivamo na oprez i pozorno razmatranje pri donošenju zakona u tako osjetljivom području. Željeli bismo istaknuti koliko je važno da se ne ugrozi regionalna suradnja usmjerena na procesuiranje ratnih zločina", kazao je jučer glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefan Fuelea da bi nakon toga, doznajemo, u Zagreb stigla i službena predstavka odnosno službeno stajalište Europske Komisije o pravnoj utemeljenosti optužnica iz Srbije protiv hrvatskih državljana.

Za sada iz Banskih dvora nema službene potvrde da je tome tako, a navodno će umjesto Zakona sada prema Saboru ići - deklaracija. Navodno će se deklaracija pozivati na bolju suradnju tužiteljstva Srbije i Hrvatske, kao i odvjeništava a sve u smislu da bi kazneno gonilo samo one koji su zaista i počinili ratne zločine. Točnije u budućnosti bi se procesuiranje ratnih zločina reguliralo posebnim međudržavnim ugovorom između Hrvatske i Srbije.

Tekst deklaracije dogovorit će se na užem sastanku Vlade Jadranke Kosor. Podsjetimo kako su prošlog tjedna svi ministri u Vladi podržali prijedlog zakona o ništetnosti osim potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca. Protiv spornog zakona bio je i predsjednik Ivo Josipović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.