Politika

Budući zastupnici u EU parlamentu

Jezični fijasko Ingrid Antičević Marinović

Jezični fijasko Ingrid Antičević Marinović

U petak su objavljena imena dvanaest saborskih zastupnika koji će predstavljati Hrvatsku u Europskom parlamentu. Međutim, čini se da neki od njih još uvijek moraju svladati engleski.

Šestero vladajućih i šestero oporbenih zastupnika uskoro će saborske hodnike i veliku vijećnicu zamijeniti onima u Strasbourgu i Bruxellesu.

Novinarka RTL-a neke je od njih, poučena "engleskim" iskustvom s političarima poput Milana Bandića, Jadranke Kosor i Darka Milinovića, upitala pokoje pitanje na engleskom jeziku, a najlošije se snašla SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

Dok su Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista i Milorad Pupovac iz SDSS-a odgovorili na njezina pitanja više-manje točno, Antičević Marinović je na upit koji će biti njezin glavni cilj u Bruxellesu odgovorila: "Da, mnogo vam hvala."

Naši zastupnici će do ulaska u EU u Europskom parlamentu sjediti samo kao promatrači. Unatoč tome što nemaju pravo glasa, moći će sudjelovati u raspravama, a njihov status promatrača ne bi trebao imati financijski nikakvu razliku od statusa zastupnika u Europskom parlamentu. No, oni tvrde kako će dobivati samo dnevnice, a ne cijelu plaću plus dnevnice. Ako se i radi samo o dnevnicama, koje iznose više od 300 eura po danu, cifra koju će mjesečno dobivati uz saborsku plaću bit će vrlo visoka za hrvatski standard.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.