Politika

Izborna šutnja

GONG: Nema nepravilnosti niti kršenja izborne šutnje

GONG: Nema nepravilnosti niti kršenja izborne šutnje

Prvi izborni dan na biračkim mjestima u inozemstvu prolazi bez dojava GONG-u o nepravilnostima.

 

Sudeći prema malobrojnim poziva građana, u Hrvatskoj se poštuje izborna šutnja koja će trajati do sutra u 19 sati, priopćeno je iz GONG-a.

Što se tiče društvenih mreža, objave novih sadržaja trećih osoba koje nisu sudionici izbora, kažuu GONG-u, ne smatraju se kršenjem izborne šutnje.

Uoči sutrašnjeg izlaska na birališta u Hrvatskoj, podsjećaju birače da se zbirna lista pravovaljanih kandidacijskih lista za izbor članova u Europski parlament nalazi OVDJE, dok se primjeri valjanih i nevaljanih listića nalaze OVDJE.

Također podsjećaju i birače s prebivalištem u Hrvatskoj koji nisu upisani u popis birača jer im je osobna iskaznica istekla prije 3. travnja 2013. da će moći glasati uz potvrdu koju mogu izvaditi u svom uredu za opću upravu na izborni dan.

Precizne upute dostupne su na internetskoj stranici Ministarstva uprave i na biračkim mjestima čije se adrese mogu provjeriti na internetskoj stranici Državnog izbornog povjerenstva.

Što se tiče glasanja u inozemstvu, birače koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu se aktivno registrirali za glasanje, moći će ostvariti svoje biračko pravo dolaskom na biračko mjesto na kojem će dobiti potvrdu za glasanje.

GONG je pozvao biračke odbore da omoguće glasanje biračima lišenima poslovne sposobnosti i da izađu u susret zahtjevima birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu tako da se odazovu na njihov pravovremeni poziv da ih posjete u vlastitom domu.

Također, svi poslodavci dužni su svojim zaposlenicima koji žele iskoristiti svoje biračko pravo osigurati slobodno vrijeme za glasovanje.

Iz GONG-a su poručili da će i sutra zaprimati neanonimne dojave građana o uočenim nepravilnostima, što je moguće dojaviti putem e-maila gong@gong.hr, telefona (01) 4825 444 te Facebook i Twitter profila.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.