Politika

Nakon završetka glasovanja

GONG: Malobrojne primjedbe građana

GONG: Malobrojne primjedbe građana

Gong je večeras, nakon završetka glasovanja, priopćio kako su se malobrojne primjedbe građana tijekom cijelog izbornog dana odnosile na kršenja izborne šutnje, uključujući i agitiranje pojedinih stranačkih promatrača, te nedovoljnu educiranost pojedinih članova biračkih odbora o izbornoj proceduri.

U dva slučaja birači su uspjeli ostvariti svoje biračko pravo tek nakon prijave GONG-u i nadležnim izbornim povjerenstvima a na biračkim mjestima građani su primijetili neprimjereno ponašanje nekih stranačkih promatrača koji su popisivali imena izašlih birača. Brojne dojave odnosile su se na neprofesionalnost i needuciranost biračkih odbora, navodi GONG.

Tijekom dana GONG je zaprimio neanonimne dojave građana o kršenju izborne šutnje poticanjem birača da glasaju za određenu političku opciju i to organiziranjem prijevoza (HDZ u Kuršancu kod Čakovca, SDP u Bjelovaru i Zagrebu), putem telefonskih poziva (SDP, HRAST, HDSSB), sms-poruka (HDZ, Savez za Hrvatsku, Hrvatski laburisti), putem statusa na društvenim mrežama (Forum mladih SDP-a, mladež HDZ-a Črnomerec, Savez za Hrvatsku - Krešimir Miletić, Savez za promjene), e-mail porukama (HDZ), letcima na vozilima i u poštanskim sandučićima (Savez za Hrvatsku), lijepljenjem plakata (A-HSP u Zagrebu) te pozivom svećenika tijekom mise (Dicmo kod Splita).

Dva birača ostvarila su svoje biračko pravo tek nakon prijave GONG-u i nadležnim izbornim povjerenstvima. Tako je birač iz Gunje, privremeno smješten u Varaždinu, glasao tek nakon intervencije državnog i županijskog izbornog povjerenstva koji su biračkom odboru tijekom popodneva objasnili proceduru glasanja u ovim slučajevima. U drugom slučaju birač koji je privremeno upisan za glasanje u Bolu na Braču uspio je glasati tek nakon što je općinsko izborno povjerenstvo objasnilo biračkom odboru da u takvim slučajevima biraču nije potrebna potvrda za glasanje.

Na samim biračkim mjestima građani su primijetili neprimjereno ponašanje pojedinih stranačkih promatrača koji su popisivali imena izašlih birača (HDZ i Piratska stranka u Zagrebu). Za razliku od prethodnih izbora, birački odbor sada se nije odazvao pozivu da omogući glasanje osoba smještenih u Dom za starije i nemoćne „Mali Kartec" na Krku.

GONG je primio je brojne dojave koje su se odnosile na neprofesionalnost i needuciranost biračkih odbora. Zaprimljena je dojava da predsjednica biračkog odbora naziva birače da glasaju i napada drugu članicu tog odbora (Smilčić u Zadru), da su glasački listići nepromiješani i neokrenuti prema dolje (Sveti Petar u Šumi BM 567) kao i da su korištene obične olovke za glasanje (Velika Gorica).

Bilo je i dojava o tome kako nije osigurana tajnost glasanja (Krivaj kod Požege i Zagreb BM 402), o prisutnosti religijskih simbola na biračkom mjestu (Zagreb) i stranačkih plakata na ulazu u biračko mjesto (Petrinja).


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.