Politika

Ministarski sastanak

Pusić u Ohridu: Srbija i Makedonija trebaju dobiti datum

Pusić u Ohridu: Srbija i Makedonija trebaju dobiti datum

U Ohridu se održava ministarski sastanak Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) na kojem je sudjelovala hrvatska inoministrica Vesna Pusić.

 

Ovakvi sastanci su katkad formalni, ali katkad mogu biti prekretnice, rekla je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Kaže da je ovaj ohridski sastanak bio značajan jer je prvi test implementacije Sporazuma Beograda i Prištine vezano uz regionalnu suradnju. Bez obzira na to što postaje i baš zato što 1. srpnja postaje članicom Europske unije, Hrvatska je neobično zainteresirana i smatra vrlo važnom suradnju zemalja jugoistočne Europe i napredovanje svih zemalja iz ovog dijela Europe prema punopravnom članstvu u EU, rekla je Pusić.

"Svi ili gotovo svi sada imaju šansu dobiti mogućnost za jedan korak naprijed. Hrvatska podržava ispunjavanje i provedbu Sporazuma između Srbije i Kosova i smatramo da Srbiji treba odrediti datum. Smatramo i da Makedonija treba dobiti datum za početak pregovora, dok za Kosovo mislimo da treba početi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju", objasnila je inoministrica.

Pusić se sastala i sa srbijanskim kolegom Ivanom Mrkićem s kojim je dogovorila uzvratni posjet Beogradu u drugoj polovini lipnja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.