Politika

DORH

Vlada i službeno najavila Cvitana na čelu DORH-a

Vlada i službeno najavila Cvitana na čelu DORH-a

Nema prisilne naplate do konačne sudske ili izvansudske odluke kada je u pitanju osporavanje računa za javnu uslugu, novina je na Vladi usvojenog prijedloga zakona zaštite potrošača. Plin kućanstvima ne bi smio poskupjeti iduće tri godine, potvrdio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak objašnjavajući paket Vladinih odluka. Premijer je pak potvrdio ono što se zna danima - da će glavnog državnog odvjetnika Bajića zamijeniti šef USKOK-a Cvitan.

Tehnički problemi na samom početku. Sjednica je kasnila dvadesetak minuta.

"Ako sad pokrenemo javnu nabavu, za jedno pet godina ćemo naći dobavljača, ali snaći ćemo se nekako."

Potvrdio je danas premijer Zoran Milanović ono o čemu se govori i piše danima - da će Mladena Bajića na čelu DORH-a zamijeniti Dinko Cvitan i takav prijedlog šalje Saboru na potvrdu.

"Mogu zahvaliti na svemu što je bilo dobro, a toga je bilo puno više od onoga što po meni nije bilo dobro, a o tome sam javno i detaljno govorio prije 4 godine, i to bih mogao i danas ponoviti, to nema nikakve veze sa optužbama i klevetama koje se mogu čuti o njemu ovih dana u javnosti. One koje svrbi ti se češu gdje ih najviše svrbi i to će tako i biti i zadatak novog državnog odvjetnika je da takvim stane na rep."

A Vlada je usvojila Nacrt prijedloga zakona o zaštiti potrošača. Zanimljivo, ni ovrhe, ali ni isključenja javne usluge nema dok traje postupak osporavanja računa. Trgovci pak moraju istaknuti redovnu i akcijsku cijenu. Akcijska prodaja može trajati mjesec dana. On line kupljenu robu možete vratiti bez objašnjenja u roku od 14 dana, objašnjavao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Nadovezao se premijer.

"Ovim zakonom trebala bi se postići visoka razina zaštita potrošača, bolje funkcioniranje unutarnjeg tržišta, stvaranje veće dodane vrijednosti u gospodarstvu i viša razina pravne sigurnosti potrošača i trgovaca...prošla je proceduru javne rasprave. Kad uspoređujemo Europu i Ameriku nije baš lako shvatiti. U New Yorku je stalno 'sales' i kad kupiš robu možeš ju vratiti sutra i dobiti novac, nisam primijetio da se to može kod nas...ali dobro, usklađujemo se s Amerikom."

Vlada je usvojila i nekoliko odluka o određivanju opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina. Umjesto INA-inog gubitaša, tvrtke Prirodni plin, za to će iduće tri godine biti zadužen HEP. Tri godine kućanstva bi trebala biti mirna i što se tiče cijene. Konačni cilj je potpuna liberalizacija, ali ovo je prijelazno razdoblje kako bi veleprodajno tržište pravilno zaživjelo, obrazlagao je ministar, a Milanović je i na ovoj točki imao potrebu za pojašnjenjem.

"Zaštitili smo da ostane na istoj razini, nema poskupljenja. Vrijeme i tržište će pokazati ima li prostora za eventualno smanjenje cijena, ali ovim odlukama smo definirali da cijena ostaje na istim razinama, možda dvije lipe manje."

"INA kao jedini hrvatski proizvođač plina je dužan dio svoje proizvodnje samo za hrvatska kućanstva, ne za industriju, ne za tržišta, nego samo za kućanstva".

"Znači to nije potpora", nadovezao se premijer.

"Ne, nikakva potpora. Imamo mišljenja svih regulatornih tijela", rekao je Vrdoljak.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.