Događaji

Nakon dvanaest godina

Bajića ne miču zbog lošeg rada, već zbog Milanovića

Bajića ne miču zbog lošeg rada, već zbog Milanovića

Izvjestan odlazak Mladena Bajića s mjesta glavnog državnog odvjetnika kojeg će prema svemu sudeći 23. travnja zamijeniti ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan otvorio je pitanje hoće li se tim potezom, ako se on dogodi, promijeniti išta i po čemu će Bajić ostati upamćen.

Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata koji Bajića godinama zatrpava raznim informacijama i kaznenim prijavama vezanim za pljačku oko izgradnje autocesta, vjeruje da se izborom Dinka Cvitana neće išta promijeniti.

Smatra da je funkcija glavnog državnog odvjetnika jednako bitna, ako ne i bitnija od premijerske ili predsjedničke funkcije 'jer je država opljačkana i stoga je potreban izbor osobe koja nije ovisna o politici'.

'Sve istrage stoje, postoji dobra suradnja kriminalaca iz HDZ-a i SDP-a i jedni druge štite. To što mijenjaju uloge šalje poruku da nemaju namjeru mijenjati ništa. Dok su bili na čelu, Cvitan USKOK-a, Bajić DORH-a, dogodila se najveća pljačka države, samo zbog toga bi trebalo novo lice', mišljenja Stanić.

Ana Raić Knežević, predsjednica Zbora novinara sudskih izvjestitelja, koja rad pravosudnih tijela prati dvadeset godina, kaže kako iz tri mandata Mladena Bajića ne može izdvojiti ništa ekstra dobro, a što nije u opisu rada glavnog državnog odvjetnika. S druge pak zamjera mu previše politikantstva i taktiziranja u radu s pojedinim predmetima.

'S novinarske pozicije zamjeram mu nesustavnu komunikaciju s medijima. Mogao je bolje i kvalitetnije komunicirati u javnosti i sigurna sam da bi na taj način dobio više poena, a možda i ulio povjerenje potencijalnim svjedocima. Zbog takve komunikacije i činjenice da je ostavljao dojam kako predmete posprema u ladicu i njima se ne bavi potencijalni svjedoci mu nisu ni vjerovali pa se nisu ni javili', mišljenja je Raić Knežević.

Dođe li na njegovo mjesto Dinko Cvitan iz USKOK-a, a Bajić ostane na mjestu njegova zamjenika, Raić Knežević smatra da se kurs, odnosno intenzitet rada DORH-a neće bitno promijeniti.
'Nisam iznenađena činjenicom da bi ga Cvitan mogao zamijeniti. Bilo bi bolje da dolazi netko izvan sustava, netko tko bi DORH-u dao 'svježu krv', ali očito da nitko nije pronađen. Treba imati na umu da je ta fotelja, osim što je pravosudna, nažalost, i izrazito politička', napominje Raić Knežević.

Profesor Žarko Puhovski smatra da je DORH, unatoč svom negativnom publicitetu, jedina državna institucija koja funkcionira normalno te kako za to zasluge svakako pripadaju Bajiću.

'Ono što mu je za zamjeriti jest nerješavanje ratnih zločina i mislim da je tu zakazao. Što se tiče korupcije, tu je odradio dobar posao, u zatvoru je ili na suđenju velik broj ljudi iz bivšeg državnog i vojnog vrha. Je li mogao više, teško mi je reći jer tim podacima ne baratam. Razlog za njegovu smjenu leži prije svega u osobnom animozitetu premijera Zorana Milanovića koji ne može podnijeti da u poziciji moći bude netko duže od njega. Uvjeren sam da Bajić ne može na stol staviti tri slučaja kao argument za smjenu', uvjerenja je Puhovski.

Davorka Budimir iz Transparency International Hrvatska (TIH) napominje da je Antikorupcijsko izvješće Europske komisije ocijenilo da su vidljivi pozitivni pomaci u borbi protiv iste, za što se zasluge mogu pripisati DORH-u i USKOK-u.

'Teško je govoriti je li s određenim aferama taktizirao i čekao pravi trenutak, ali ostaje kao činjenica da su neke izašle u određenim terminima. Ono što nama kao TIH-u posebno smeta je netransparentnost imenovanja. Javnost iz novina doznaje da on odlazi i da je moguće da Cvitan dolazi na njegovo mjesto. To je krajnje neozbiljno', zaključila je Budimir.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.