Politika

Sorensen: Dodikove prijetnje integritetu BiH su gubljenje vremena

Sorensen: Dodikove prijetnje integritetu BiH su gubljenje vremena

Strategija rušenja Bosne i Hercegovine što ju je u razgovoru za nedjeljno izdanje Jutarnjeg lista iznio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tek je dio predizborne kampanje i priča o tome zapravo je tek gubljenje vremena i skretanje pozornosti sa stvarnih problema koje imaju građani BiH, ocijenio je u ponedjeljak posebni predstavnik Europske unije u BiH Peter Sorensen.

 

Iz delegcije EU u Sarajevu objavljena je Sorensenova izjava u kojoj danski diplomat ističe kako je Unija čvrsto opredijeljena za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH kao jedinstvene i suverene zemlje.

"Izjave dane u sklopu predizborne kampanje o pokušajima da se dodatno podijeli Bosna i Hercegovina su gubitak vremena", kazao je Sorensen podsjećajući kako je Vijeće za vanjske poslove EU-a još u travnju osudilo i ocijenilo neprihvatljivim secesionističku retoriku i zamisli o podjeli BiH.

"U vrijeme visoke nezaposlenosti u BiH kada se ljudi brinu kako će prehraniti obitelj i korupcije im je preko glave, upuštanje u davanje javnih izjava o podjelama predstavlja nedostatak dobrog ukusa. Umjesto toga, mi bismo rado pozdravili razgovore koji odgovaraju na pitanja kao što su - kako stvoriti neophodna nova radna mjesta i kako poboljšati ekonomsku situaciju", kazao je Sorensen.

Dodik je najavio kako bi bio spreman poduprijeti uspostavu hrvatske republike od dijelova BiH u kojima žive Hrvati nakon čega bi se BiH mogla razdijeliti na tri samostalne republike.

Iako bombastična, ta najava u BiH nije izazvala previše reagiranja a jedino ozbiljnije upozorenje stiglo je iz bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) iz koje su Dodiku poručili da bi u slučaju pokušaja nametanja ovakvog scenarija raspadu BiH zapravo nestala Republika Srpska.

"Poručujemo Dodiku da nema nikakvih novih entiteta i da nećemo dopustiti da dovrši rušilački projekt koji je 90-ih godina 20. stoljeća počeo ratni zločinac Radovan Karadžić", stoji u izjavi SDA uz preporuku Dodiku da poštuje Daytoski sporazum jer jedino tako može opstati RS.

"Ako pokuša udariti na teritorijalni integritet BiH, može samo srušiti Dayton a tada nestaje prvo ono što je nastalo u Daytonu a to je manji bosanskohercegovački entitet. BiH postoji više od tisuću godina i zauvijek će postojati", poručili su iz SDA.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.