Politika

U Saboru

Marić: Vodimo pijanu ekonomsku politiku

Marić: Vodimo pijanu ekonomsku politiku

U Saboru se danas raspravljalo o izvršenju proračuna za prvo polugodište ove godine. BDP je u prvom tromjesečju smanjen za 0,4 posto, a u drugom tromjesečju za 0,8 posto u usporedbi s istim razdobljima prošle godine.

U prvom polugodištu ostvareni su prihodi od 55,9 milijarda kuna, a rashodi su iznosili 63,9 milijardi. Zamjenik u ministarstvu financija Igor Rađenović:

"Ove godine su prihodi podbacili u odnosu na planirano i zbog toga će Vlada RH doći sa rebalansom prema ovome domu, gdje ćemo nastojati da rashode držimo na razini planiranog, a što se tiče prihoda, morat ćemo priznati stvarnost da su oni nešto slabiji od ostvarenja", rekao je Rađenović.

HDZ-ov Željko Reiner poručuje da je polugodišnji izvještaj najbolji pokazatelj načina kako Vlada funkcionira.

"Interpretacija pokazuje svu katastrofu države u gospodarskom i financijskom smislu. Zbog toga ćemo uskoro morati raditi rebalans proračuna iz kojeg će još više biti razvidno u kakvom se stanju nalazi Hrvatska", kaže Reiner.

HDZ-ov Ivan Šuker upozorio je da je u ovu godinu preneseno 2 milijarde troškova iz prethodne godine, u iduću godinu će biti prenesene tri, pa je postavio pitanje treba li nam uopće proračun. Umjesto da se deficit smanjuje, on raste, tvrdi Šuker.

Damir Kajin okomio se na lokalnu samoupravu i poručio je da nema oporavka dok tamo vlada nepotizam, a ministri se biraju po stranačkom ključu. Na što se nadovezao HDZ-ov Goran Marić.

''Tko god preuzme vođenje države po izborima 2015. gotov bih se usudio reći da će početi ispočetka. I bolje da se to narodu kaže danas, nego za godinu dana. I bojim se da će 2016. biti jedna od težih godina. Pa makar 2015. izašli iz recesije'', poručio je Kajin.

''Vi vjerujete da će sljedeća biti godina otrežnjenja? Pa kako se netko može otrijezniti ako stalno pije? Vodimo pijanu ekonomsku politiku, predstečajne nagodbe vjerujući da će to pomoći svima. Ovo izvješće pokazuje da je ovo alarm, zvono za uzbunu'', upozorio je Marić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.