Politika

Ministar zdravlja:

Varga: Novi sanacijski upravitelji KBC-a nastavit će reforme s novom energijom

Varga: Novi sanacijski upravitelji KBC-a nastavit će reforme s novom energijom

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u četvrtak nakon Vladine odluke o smjeni i imenovanju novih sanacijskih upravitelja u četiri klinička bolnička centra (KBC) da su dosadašnji upravitelji odradili veliki dio posla u sanaciji ustanova, a njihovi nasljednici nastavit će reforme s novom energijom.

"Dosadašnji sanacijski upravitelji odradili su veliki posao, pomaci se vide, međutim sada dolazi nova ekipa koja će s velikim zamašnjakom do kraja sanacijskog programa napraviti velike reforme u tim zdravstvenim ustanovama", rekao je Varga.

Sanacijskim upraviteljima neće biti lako

Radi se o puno mjera koje treba provesti u kratkom roku. Osim sanacijskih programa zdravstvenih ustanova treba provesti Nacionalni plan bolnica, koji treba usvojiti Sabor, a to znači uvođenje dnevnih bolnica, bolju suradnju s primarnom zdravstvenom zaštitom, funkcionalnu integraciju s drugim ustanovama itd.

"Neće im biti lako, očekuje ih uska suradnja samnom i mojom ekipom u Ministarstvu zdravlja i redoviti tjedni sastanci. Očekujemo velike pomake u bolnicama", kaže Varga.

Odbacio je medijske špekulacije da se zapravo radi o "sječi kadrova" njegova prethodnika Rajka Ostojića.

"Ne, to je daleko od istine. S kolegom Ostojićem, koji ne samo da je saborski zastupnik nego i predsjednik Nacionalnog zdravstvenog vijeća, kojeg sam predložio na to mjesto, imamo dobru suradnju. Osobno me nazvao i iskazao svoju podršku", ustvrdio je Varga.
Podaci o poslovanju u prvih devet mjeseci 2014.

Po podacima Ministarstva zdravlja, KBC Zagreb je u prvih devet mjeseci prošle godine obavio 12,7 posto manje usluga nego što je ugovorio s HZZO-om, obradio 3,9 posto pacijenata manje u odnosu na prvih devet mjeseci 2013., dok je prosječna popunjenost kreveta iznosila 68 posto.

KBC Osijek je u tom razdoblju obavio 21,4 posto manje ugovorenih usluga, obradio 7 posto manje pacijenata te iskoristio 75,4 posto posteljnih kapaciteta, dok je riječki KBC imao 12,6 posto manje izvršenja, liječeno je 6,3 posto manje pacijenata, a prosječna popunjenost bila je 64,8 posto.

U istom razdoblju, KBC Sestara milosrdnica obavio je u odnosu isto razdoblje prethodne godine 8,8 posto manje ugovorenih obveza, obradio 4 posto manje pacijenata, a prosječna popunjenost kreveta bila je 73,2 posto.

Smijenjena "iz politikantskih razloga"

Dosadašnja sanacijska upraviteljica KBC-a Sestre milosrdnice Vesna Šerić smatra da je smijenjena "iz politikantskih razloga" jer je svoj posao obavljala stručno, kvalitetno i odgovorno, sukladno važećim propisima.

Ističe kako je to radila u uvjetima koje je definirao i diktirao HZZO, uz drastično smanjenje limita, cijena zdravstvenih usluga i sredstava "izvan limita", što je palo na teret sredstava same bolnice.

"Unatoč vrlo nepovoljnim uvjetima ostvarili smo dobre rezultate i uspjeli provesti 70-80 posto sanacijskog programa. U uvjetima kad su ukupni prihodi smanjeni za oko 80 milijuna kuna, uspjeli smo maksimalnom racionalizacijom troškova poslovanja smanjiti rashode za 135 milijuna kuna, dok su ukupne obveze prema dobavljačima smanjene za 70 milijuna kuna", kaže Šarić.

Ističe da je bolnica u posljednjem tromjesečju 2014. unatoč teškoj situaciji obavila usluga iznad ugovorenog limita HZZO-a za oko 8,5 milijuna kuna.

Šerić tvrdi da je KBC Sestre milosrdnice uvelike doprinio sanaciji cjelokupnog zdravstva kao Središnje tijelo zajedničke javne nabave za gotovo sve zdravstvene ustanove, jer je osigurao ukupne uštede od 70 milijuna kuna za cijeli zdravstveni sustav.

Cilj: smanjiti liste čekanja

Novi sanacijski upravitelj KBC-a Sestre milosrdnice Danko Velimir Vrdoljak, koji dolazi s mjesta predstojnika Klinike za tumore, izjavio je za Hinu da će mu jedan od ciljeva biti smanjiti liste čekanja i ubrzati sva liječenja, što je uspio provesti u Klinici za tumore u kojoj više nema liste čekanja.

S obzirom na novi način plaćanja zdravstvenih usluga nakon izlaska HZZO-a iz riznice, budući da se više ne plaća avansno nego prema izvršenoj usluzi, Vrdoljak smatra da KBC može više zaraditi. "Plan je napraviti više posla da bismo mogli više i zaraditi, a mislim da realno KBC to sa svojim ljudima može napraviti", uvjeren je Vrdoljak.

Bivši sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Zlatko Giljević poželio je novom upravitelju Hrvoju Vrčiću, svojem dosadašnjem zamjeniku, "puno sreće, pameti i savjesti" u obnašanju odgovorne dužnosti.

Dosadašnji sanacijski upravitelji su na sastanku s Vargom upozorili na uvjete u kojima zdravstvene ustanove posluju zadnje tri godine, kaže Giljević, na što sanacijski upravitelji nisu imali nikakva utjecaja.
Sanacijski upravitelji složni da su dobro obavljali posao

"Svi upravitelji bili su složni u ocjeni da su svoj posao obavljali kvalitetno, stručno i sukladno važećim zakonskim propisima te postigli maksimalno moguće u izrazito teškim uvjetima, s obzirom na smanjenje limita i jednostrano drastično sniženje cijena usluga. KBC Zagreb je proveo sve predviđene mjere sanacijskog programa u prvoj godini, koje nisu ovisile o vanjskim utjecajima", ističe Giljević.

Novi sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka Davor Štimac ističe da treba povećati disciplinu i razumijevanje poslovnog procesa, te shvatiti da zdravstvo mora poslovati na ekonomskim osnovama.

"Naši ljudi moraju shvatiti da rukovoditi u zdravstvu ne znači biti samo medicinar, nego i raditi u ekonomskom dijelu. U medicini se danas upotrebljavaju skupi lijekovi i materijali, pa je neophodna odgovornost u trošenju sredstava. Ne možemo se ponašati isključivo kao liječnici, bez toga nema izlaska iz krize", rekao je Štimac.

Komentirajući manjak novca u bolničkom proračunu, Štimac je poručio kako KBC mora funkcionirati u okvirima onoga što ima, a racionalizacijom i dobrim praćenjem kretanja novca može se bolje poslovati. "Postoje mjesta gdje se novac gubi i mogao bi se bolje usmjeriti", dodao je.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.