Politika

Ministar zdravlja

Varga o cjepivu: Nema bojazni za zdravlje, nužno je redovito cijepljenje

Varga o cjepivu: Nema bojazni za zdravlje, nužno je redovito cijepljenje

Zalihe cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca su pri kraju i prijeti nestašica kao i protiv tuberkuloze. Koriste se prošlogodišnje zalihe, a budući da je cjepivo obavezno, pedijatri će obavijestiti roditelje o terminu cijepljenja.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin izjavila je za HRT da se na natječaj za nabavku cijepiva nije javio nijedan dobavljač.

Ministar zdravlja Varga rekao je da bojazni nema.

"Djeca se i dalje moraju redovito cijepiti kao što je uobičajeno po kalendaru. Međutim, ovo što je danas globalni problem za nedostatak cjepiva će se riješiti u narednom razdoblju. Nema bojazni po pitanju zdravlja ljudi", rekao je Varga.

Kada se radi o padu osvještenosti nužnosti cijepljenja, Varga kaže da se to događa zbog toga što se ljudi educiraju preko Interneta, a ne od strane liječničkog osoblja.

"Svi moraju znati da se djeca moraju cijepiti, i zdravstveno osoblje se mora cijepiti protiv gripe i hepatitisa. Cijepljenje je jedno od najvećih dostignuća današnje medicine. Danas ne poznajemo puno bolesti i nemamo ih u našem društvu baš zato što su nestala postupkom cijepljenja, od polia, dječje paralize, difterije i puno drugih bolesti su nestale zahvaljujući cijepljenju. Treba cijepiti populaciju i nema odustajanja od toga", kaže Varga.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.