Politika

Redovito mjesečno istraživanje

Raste potpora HDZ-u i SDP-u

Raste potpora HDZ-u i SDP-u

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u razdoblju između 02.-04. veljače, pokazuje nastavak trenda prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca SDP i lijevu koaliciju.

Da su izbori provedeni u prva tri dana veljače HDZ bi dobio 29,5 posto glasova (prema 29,3 posto iz siječnja). SDP je drugi na ljestvici preferencija stranaka s izborom od 24,8 posto (prema 23,5 posto prije mjesec dana). Dvije su vodeće stranke u posljednja četiri mjeseca podebljale svoju izbornu podršku: HDZ za 4 postotna poena, a SDP za 4,7 postotnih poena. Orah je i dalje na trećem mjestu, ali sa sve manjom prednošću ispred Živog zida. Tako Orah ovaj mjesec bilježi izbor od 9,3 posto (u siječnju 10,2 posto), dok je Orah s prošlomjesečnih 7 posto sada na četvrtom mjestu s izborom od 7,8 posto.

Na ljestvici s preferencijama koalicija, stranke okupljene oko HDZ-a su u vodstvu ispred aktualne vladajuće koalicije lijevog centra. Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-HRAST-BUZ-HDS-ZDS bilježi izbor od 32,7 posto (prema 33 posto iz siječnja), dok je koalicija koju okuplja SDP (SDP-HNS-IDS-HSU) s izborom od 27,2 posto na drugom mjestu (u siječnju 25,9%).

Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović na vrhu su ljestvice odabira najpozitivnijih domaćih političara. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i premijer Zoran Milanović na vrhu su ljestvice s najnegativnijim doživljajem medu domaćim političarima. Pobjeda Grabar Kitarovic najznačajniji je događaj proteklog mjeseca.

Gospodarska kriza je najvažnija tema mjeseca za 13,2 posto hrvatskih gradana/ki, a slijedi zamrzavanje tecaja švicarskog franka s izborom od 11,4%.Istraživanje pokazuje kako su socijalne mjere aktualne Vlade pogurale izbornu potporu SDP-a. Vlada je zabilježila rast potpore za svoj rad s prošlomjesecnih 20,4 posto na sadašnjih 27,8 posto, dok vladinu politiku ne podržava 57,2 posto građana (prema prošlomjesečnih 64,7 posto), uz sadašnjih 15 posto neodlučnih.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.