Politika

Zlouporaba ovlasti?

Odvjetnik HOO-a kazneno prijavio pomoćnika ministra Paškvalina

Odvjetnik HOO-a kazneno prijavio pomoćnika ministra Paškvalina

Odvjetnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Vladimir Gredelj Uskoku je kazneno prijavio pomoćnika ministra znanosti obrazovanja i sporta Tomislava Paškvalina zbog sumnje da je zlouporabio položaj i ovlasti jer HOO-u nije isplatio više od 25 milijuna kuna.

 

Gredelj u kaznenoj prijavi tvrdi da je Paškvalin kao službena osoba na čelu Uprave za sport "iskoristio svoj položaj i ovlast na način da je postupio protivno postojećim propisima prema kojima HOO ima pravo na isplatu svih ostvarenih sredstava neovisno o iznosu koji je planiran u proračunu", odnosno da nije izvršio svoju dužnost jer HOO-u odbija isplatiti preko 25.860.000 kuna.

Odvjetnik u prijavi navodi i da je Paškvalin sve učinio "sa ciljem da HOO-u prouzroči znatnu imovinsku štetu koja će rezultirati ukidanjem zakonom i Olimpijskom poveljom zagarantirane samostalnosti u djelovanju HOO-a".

Dug, prema Gredeljevim tvrdnjama, proizlazi iz zakonskog odredbe da se "javne potrebe koje se odnose na HOO zadovoljavaju, uz ostalo, i iz sredstava prikupljenih od prihoda od priređivanja igara na sreću".

"Zakonske odredbe jasno ukazuju na činjenicu da HOO, bez obzira na predviđeni plan sredstava u proračunu RH ima zakonsko pravo da mu se uplate sva sredstva koja su ostvarena iznad planiranog iznosa, a osumnjičenik je sa takvim zakonskim odredbama, uzimajući u obzir dužnost koju obnaša, nedvojbeno upoznat te takve odredbe svjesno i namjerno krši nanoseći HOO-u ogromnu materijalnu štetu", stoji u prijavi.

U prijavi podsjeća i da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 19. prosinca 2014. priopćilo da je u potpunosti isplatilo sva planirana financijska sredstva osigurana u proračunu za 2014. koja su namijenjena za provođenje javnih potreba u sportu na državnoj razini.

Ministarstvo je tim priopćenjem odgovorilo na Gredeljevo otvoreno pismo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću u kojem je od premijera tražio da "spriječi daljnju uzurpaciju ovlasti HOO-a od strane nekih dužnosnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta jer je dovedeno u pitanje i isplata plaća zaposlenicima HOO-a, ali i razvoj i funkcioniranje sporta uopće".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.