Događaji

ponedjeljak, 13. svibnja na HRT1

Četvrta epizoda 'Heroj s njuškom: Bongo' dokumentarnog serijala Psi na zadatku snimljena u Zadru

Četvrta epizoda 'Heroj s njuškom: Bongo' dokumentarnog serijala Psi na zadatku snimljena u Zadru

U realizaciji Hommage produkcije za HRT te uz podršku Filmskog ureda Zadar i Grada Zadra tijekom travnja u Zadru je snimljena epizoda zanimljivog domaćeg dokumentarnog serijala koji nam donosi uzbudljive priče iz perspektive čovjekovog najboljeg prijatelja.

Epizoda 4 „Heroj s njuškom: Bongo“ dokumentarnog serijala „Psi na zadatku“ prati zadarske HGSS-ovce – nerazdvojni duo Silviju Domitrović Došen i njenog psa Bonga. Bongo je veseli labrador koji svoju njušku koristi u plemenite svrhe.

Potrage za nestalima su njegova svakodnevica, a Bongo u njima, koristeći svoje vještine i predanost, pomaže u spašavanju ljudskih života.  Ova epizoda otkriva nam kako živi četveronožni član HGSS-ovog potražnog tima.

Dokumentarni serijal „Psi na zadatku“ prikazuje drugu stranu čovjekovog najboljeg prijatelja. Kroz četiri epizode upoznajemo razne tipove radnih pasa na njihovim poslovima, ali i u njihovoj dokolici.

Prateći ih u svakodnevnom životu, dobit ćemo uvid u doprinos ovih plemenitih životinja našem društvu te uz pomoć imaginacije čuti njihova razmišljanja o tome. Kroz serijal otkrivamo drugu stranu naših omiljenih četveronožnih prijatelja. Kroz četiri uzbudljive epizode, zaranjamo dublje u svijet radnih pasa, istražujući njihove poslove, ali i dokolicu.

Prateći njihov svakodnevni život, otkrivamo ne samo kako oni doprinose našem društvu, već i kroz maštovite interpretacije slušamo njihove misli o tome.
Ova epizoda snimljena je u Zadru tijekom travnja, a autorsku ekipu čine scenarist i redatelj Petar Vukičević, producenti Petar Milić i Dina Uglešić, direktor fotografije Neven Muretić, montažerka Marta Bregeš, urednica Maja Fišter, produkcija Hommage produkcija za HRT. Podršku snimanju pružio je Filmski ured Zadar.

Izjava Dina Uglešić – producentica serijala:

Dokumentarna serija Psi na zadatku nastala je iz želje da mladi kolega koji je scenarist i redatelj Petar Vukičević i ja probamo zajedničkim snagama progurati nešto novo i inovativno u svijet televizije. Uz puno truda, rada, te naravno pomoći naših starijih kolega i mentora imali smo priliku to i ostvariti.

Serijal je nastao pod krovom Hommage produkcije kao nezavisna produkcija za HRT. Kroz četiri epizode od kojih su već dvije emitirane zaranjamo dublje u svijet radnih pasa, te otkrivamo njihove doprinose našem društvu i kroz maštovite interpretacije slušamo njihova razmišljanja o tome.

U četvrtoj epizodi pratimo Bonga jednog od dva zadarska HGSS potražna psa koji djeluje u potražnom timu sa svojom vlasnicom Silvijom Domitrović Došen. Iznimno mi je drago da je ova epizoda snimana u mom rodnom gradu, te da smo mogli u serijal donijeti dašak atmosfere s juga i prikazati kako psi aktivno pomažu i na području zadarske županije. Naravno tu je dobro došla i pomoć Filmskog ureda Zadar, HGSS stanice Zadar, te brojnih prijatelja i poznanika.

Bongovu epizodu gledamo na HRT1, u ponedjeljak 13.5. u 20:45.

Izjava Petar Milić - producent serijala:

U dokumentarnom serijalu Psi na zadatku istražujemo širok spektar uloga koje psi igraju u svakodnevnom životu - od njihove nevjerojatne radne sposobnosti do njihove uloge kao nezamjenjivih članova obitelji - nerijetko i oboje. Priča koju vam predstavljamo nije samo o psima koji rade, već o prijateljstvu, odanosti i dubokoj povezanosti između ljudi i životinja.

Na ovom projektu imao sam sreću surađivati s talentiranim mladim ljudima koji dijele istu strast prema filmu, ali i ljubav prema psima. Na čelu ove ekipe su Petar Vukičević, scenarist i redatelj s nevjerojatnom vizijom koji je režijski vodio našu narativnu nit, Neven Muretić i Filip Šarić - snimatelji koji na bilo kojoj lokaciji pronađu sinematske prizore od kojih zastaje dah, Marta Bregeš - sjajna montažerka pred kojom je sjajna filmska budućnost, Josip Klobučar, nadaleko poznati animator i voditelj postprodukcije, Natko Klobučar - nezamjenjiv kolorist i kreativni pokretač, Vjekoslav Palinić - meštar od tona i kamere bez kojeg bi snimanja izgubila čar i bila malo dosadnija, Nina Karaman - vješta i precizna, ali nadasve zabavna i profesionalna asistentica montaže, Luka Čabo, precizno uho zaslužno za odličan miks i mastering zvuka i Dorotea Mandić - mag grafičkog oblikovanja.

E sad, da bi cijela ova ekipa funkcionirala kao cjelina, svoja leđa je podmetnula Dina Uglešić, svjetla točka novije generacije producenata koja je svojim pristupom suodgovorna za uspjeh jednog ovakvog projekta. Njena predanost i rukovodeća pozicija na ovom projektu svjedoče o svjetloj budućnosti hrvatskog filma. Hvala ti Dina!

Također, zahvaljujem HRT-u i HAVC-u na povjerenju, kao i svim akterima koji su nam svoje i vrijeme svojih (radnih) ljubimaca stavili na raspolaganje. To nam je bila ulaznica u okruženje iz kojeg smo jasno mogli širokom krugu gledatelja predstaviti važnost pasa i njihovih vlasnika u našem društvu bez obzira je li u pitanju biznis, zabava ili spašavanje života.

Pozivam vas da pratite serijal "Psi na zadatku" ponedjeljkom u 20:45 na prvom programu HRT-a.


Reci što misliš!