Politika

Saborska oporba ukazala na problem reprezentativnosti sindikata

Saborska oporba upozorava na problem reprezentativnosti sindikata u zdravstvu

Saborska oporba upozorava na problem reprezentativnosti sindikata u zdravstvu

Raspravu o dopuni Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, nužnoj za omogućavanje nastavka pregovora o sklapanju kolektivnih ugovora za zdravstvo i zdravstveno osiguranje, saborska je oporba u srijedu iskoristila da ukaže na problem reprezentativnosti sindikata u zdravstvu i upozori na sve veći broj liječnika koji napuštaju Hrvatsku.

Tražimo da samo Hrvatski lječnički sindikat može zastupati lječnike, poručio je HDZ-ov Željko Reiner.

Oko 14.000 hrvatskih liječnika ne mogu i ne smiju u kolektivnim pregovorima zastupati sindikati koji uglavnom okupljaju druge djelatnike u zdravstvu. Potpuno je neprimjereno da sindikati čije su članstvo pretežito nezdravstveni djelatnici zastupaju stavove liječnika specijalista, sveučilišnih profesora i primarijusa, rekao je Reiner.

"Liječnički sindikat uporno upozorava da se predlagatelj oglušio na noviju praksu Europskog suda za ljudska prava iz koje nedvojbeno proizlazi da je postojeće uređenje reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje protivno izvorima međunarodnog prava", ustvrdio je njegov stranački kolega Stjepan Milinković.

Hrvatski lječnički sindikat ni u vrijeme vaše Vlade nije imao veća prava i bio reprezentativan, kazao mu je Boro Grubišić (HDSSB), što je Milinković odbacio riječima: "To nije točno! Bio je i pregovarao je".

Zakon o reprezentativnosti ne isključuje Liječnički sindikat. Sindikati se mogu i trebaju međusobno dogovoriti i zajednički nastupiti prema poslodavcu, što im daje veću snagu nego kada su razjedinjeni, istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

"Ovdje se priča o ambiciji Hrvatskog liječničkog sindikata da sklopi strukovni kolektivni ugovor. Ako mi netko u ovoj dvorani kaže gdje takav ugovor u Europi i svijetu postoji ja mu skidam kapu", poručio je Silvano Hrelja (HSU).

Do 31. prosinca prošle godine 800 liječnika brisano je iz Hrvatske liječničke komore, upozorio je Grubišić ustvrdivši da sve veći broj liječnika zajedno s obiteljima odlaze iz Hrvatske.

"Ono što su branitelji učinili u ratu, nešto slično čine liječnici u miru, s tim da su ti isti liječnici u ratu bili i branitelji, a sada napuštaju Hrvatsku. Obrazovanje ekonomista je unakaženo, što pokazuje to koliko ih je otišlo u inozemstvo. No, zato ulažemo i vrhunski školujemo liječnike, ali kad im to omogućimo onda Vlada čini stratešku pogrešku i oni su prisiljeni odlaziti", ustvrdio je Goran Marić (HDZ).

Nada Turina Đurić (HNS) kazala je kako je odlazak liječnika u inozemstvo dugogodišnji problem sa kojim se susreće Hrvatska. "A što je to društvo u zadnjih 20 godina učinilo za dignitet njihove struke", zapitala se.

"Vi ste liječnike namjerno 'satrli' i onemogućili i ja se s time ne mogu pomiriti", poručio je Dujomir Marasović (HDZ) ministru Mrsiću.

Ni jedna Vlada nije toliko ponizila liječnike kao ova, koja ih je nazivala neradnicima i prozvala da rade cirkuse, nadovezala se njegova stranačka kolegica Đurđica Sumrak.

"O poniženju i neponiženju će govoriti građani na izborima", uzvratio joj je Mrsić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.