Politika

Netanyahu kaže da "nema alternative" suradnji Izraela i SAD-a

Netanyahu kaže da

Izraelski premijer na odlasku Benjamin Netanyahu, pobjednik parlamentarnih izbora održanih u utorak, rekao je u četvrtak da ne vidi "nikakvu alternativu suradnji" Sjedinjenih Država i Izraela.

Usprkos "prijeporima" koji obilježavaju odnose s Obaminom administracijom, Benjamin Netanyahu je kazao da dvije zemlje "surađuju".

"Nema nikakve alternative. Saveznici smo", istaknuo je u razgovoru za NBC, prvom za jedno američko glasilo nakon izborne pobjede.

"Među nama postoje neslaganja, ali toliko nas stvari povezuje. Stanje na Bliskom istoku je veoma opasno i izazov je za sve nas", dodao je.

"Amerika nema većeg saveznika od Izraela a Izrael nema većeg saveznika od SAD-a", naglasio je Netanyahu.

Vijest o njegovoj pobjedi na parlamentarnim izborima u utorak hladno je dočekana u Washingtonu.

Netanyahu je potvrdio da ga je državni tajnik John Kerry nazvao u srijedu, ali da još nije primio čestitku predsjednika Baracka Obame, s kojim je, blago rečeno, u burnim odnosima, napose što se tiče pregovora o iranskom nuklearnom programu i o uspostavi palestinske države.

"Siguran sam da ću uskoro razgovarati s predsjednikom Obamom", ocijenio je izraelski premijer.

Netanyahu je izazvao zbrku u Bijeloj kući kada je početkom ožujka došao u Washington kako bi se obratio zastupnicima u Kongresu, na poziv Obaminih političkih protivnika, republikanaca.

U toj je prigodi zahvalio američkom predsjedniku, ali je glavninu govora posvetio kritici prijedloga dogovora o iranskom nuklearnom programu koji Kerry i velesile skupine 5+1 (Rusija, SAD, Francuska, Kina, Velika Britanija i Njemačka) pokušavaju zaključiti do 31. ožujka.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.