Politika

Rješenje dviju država

Netanyahu kritizira francusku inicijativu

Netanyahu kritizira francusku inicijativu
EPA/MICHAEL RE

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da će prijedlog Francuske o međunarodnoj konferenciji o rješenju izraelsko-palestinskog sukoba putem dvije države "potaknuti Palestince da odbiju dati bilo kakve ustupke".

"Opće načelo svakih pregovora je činiti ustupke, a ova inicijativa daje Palestincima sve razloge da ih ne čine", rekao je Netanyahu na sjednici vlade.

"Izrael je spreman početi izravne pregovore bez uvjeta s Palestincima", dodao je.

Šef francuske diplomacije Laurent Fabius najavio je u petak da njegova zemlja kreće u još jedan pokušaj rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba i upozorila da će ukoliko ti napori propadnu priznati Palestinsku državu.

"Francuska će sljedećih tjedana krenuti u pripremu međunarodne konferencije na kojoj će se okupiti obje strane i njihovi glavni partneri, američki, europski i arapski radi pronalaženja rješenja o dvije države", rekao je Fabius. "Ne smijemo odustati od rješenja dviju država", naglasio je i izražio žaljenje što se kolonizacija nastavlja.

Francuski diplomatski izvor dodao je kako Pariz namjerava pokrenuti ovu konferenciju do ljeta, piše Reuters.

Fabius je dodao da će u slučaju neuspjeha te inicijative, Francuska priznati palestinsku državu.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat pozdravio je u subotu francusku inicijativu.

Proces rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba nalazi se na mrtvoj točki već oko godinu dana, nakon neuspjeha tadašnjeg američkog posredovanja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.