Politika

U emisiji "Otvoreno"

Turudić: Treba kriminalizirati negiranje karaktera Domovinskog rata

Turudić: Treba kriminalizirati negiranje karaktera Domovinskog rata

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, Ivan Turudić, kazao je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno kako nikada nije rekao da bi se kaznom od 3-5 godina zatvora trebalo sankcionirati one koji negiraju Domovinski rat.

Turudić je kazao kako je uvođenje u Kazneni zakon zabrane poricanja Domovinskog rata ideja iza koje stoji, no ništa konkretno nije napravio. Drago mu je da se otvorila javna rasprava vezana uz ovu temu.

"Ne znam tko se ima bojati toga da se kriminalizira tvrdnja da je Oluja bila akcija etničkog čišćenja", izjavio je Turudić i dodao da se treba kriminalizirati negiranje karaktera Domovinskog rata.

Sudac Turudić također smatra kako se treba uvesti kažnjavanje negiranja zločina u komunizmu.

Grbin: Hrvatska je dovoljno jaka zemlja

Peđa Grbin smatra kako to već postoji u hrvatskim zakonima te da se može kazniti one koji poriču ili umanjuju vrijednost Domovinskog rata.

"Ako kažemo da se ne smije dovesti u pitanje karakter Domovinskog rata, mi se brinemo za karakter tog rata", izjavio je Grbin.

Smatra da je Hrvatska "dovoljno jaka zemlja da kada netko kaže da na Hrvatsku nije izvršena agresija mi to argumentima dokažemo".

Lučić: Moramo biti dosljedni u sankcioniranju ljudi

Povjesničar Ivo Lučić kazao je kako se u zemljama Europe sankcionira negiranje holokausta te da Italija uz to sankcionira i negiranje komunističkih zločina. Smatra kako bi se Institucije i pojedinci koji javno istupaju trebali držati Ustava.

Kod razgovora o slobodi govora Lučić je spomenuo otkaze novinarkama HRT-a.

"Koja je to sloboda, koji govor? Jesmo li svi jednaki pred zakonom? Moramo biti dosljedni u sankcioniranju ljudi", kazao je Lučić.

Lučić također smatra kako bi vrijednosti proizašle iz rata trebale biti zaštićene.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.