Politika

Kongres Srpske demokratske stranke

SDS ponovno izabrao Bosića, osudio Dodikovu "avanturističku politiku"

SDS ponovno izabrao Bosića, osudio Dodikovu

Kongres Srpske demokratske stranke (SDS), članice vladajuće koalicije na državnoj razini u Bosni i Hercegovini, u nedjelju je ponovno izabrao Mladena Bosića za predsjednika i u posebnoj izjavi osudio "avanturističku politiku" poticanja odvajanja Republike Srpske od BiH.

 

Na kongresu održanom u Banjoj Luci za Bosića je glasovalo 266 izaslanika dok je za njegovog protukandidata i gradonačelnika Bijeljine Miću Mićića glasovala njih 160.

Bosić je na kongresu kazao kako će SDS pod njegovim vodstvom nastaviti politiku čiji je cilj iskorjenjivanje kriminala i korupcije koji su, kako je ocijenjeno, dosegnuli takve razmjere da ugrožavaju temelje RS.

"Nema koaliranja SDS-a s onima koji su odgovorni za pljačku naroda RS. Nije moguć bilo kakav međustranački dogovor dok je na čelu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik jer je on najodgovornija osoba za stanje u koje je dovedena RS", kazao je Bosić.

U posebnoj izjavi koju je usvojio kongres SDS-a ocijenjeno je kako je napuštanje Daytonskog sporazuma najveća prijatnja opstanku RS.

Ta je izjava odgovor na deklaraciju o "slobodnoj i samostalnoj RS" koju je u travnju usvojio kongres SNSD-a i u kojoj se poziva na raspisivanje referenduma o odvajanju RS od BiH do kraja 2017.

"Avanturistička politika koju vodi SNSD je koncentrirana na obmanu naroda u cilju oživljavanja potpore posustaloj stranci. Republika Srpska ima značajnu razinu zaštite svojih interesa u Bosni i Hercegovini zajamčenih Daytonskim sporazumom i nećemo prihvatiti da zbog osobnih interesa bude ugrožen mir radi državne samostalnosti koja ne bi bila priznata od strane drugih političkih faktora, kako u BiH tako i u međunarodnim odnosima", stoji u izjavi kongresa SDS-a.

SDS i SNSD dvije su najveće stranke u RS i nadmeću se za vlast od 1998. kada je Dodik po prvi puta postao entitetskim premijerom zahvaljujući potpori koju mu je tada davala međunarodna zajednica.

Na izborima 2014. Dodik je uz pomoć nekoliko manjih stranaka uspio dobiti tijesnu većinu potrebnu za opstanak na vlasti vlade predvođene SNSD-om no SDS je sa svojim koalicijskim partnerima istisnuo Dodikovu stranku iz parlamentarne većine na državnoj razini.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.