Događaji

Odlukom visokog predstavnika

Hrvati u BiH: Uvedeno izvanredno stanje

Hrvati u BiH: Uvedeno izvanredno stanje

Odluka visokog predstavnika Valentina Inzka da privremeno ukine odluke Centralne izborne komisije BiH o konstituiranju vlasti u FBiH izazvala je oštre reakcije hrvatskih i srpskih stranaka, pišu Nezavisne novine.

 Josipović i Dodik

U dva HDZ-a kažu da je OHR rušio institucije BiH nadležne za provođenje zakona, te da je nalog OHR-a o privremenom ukidanju odluka CIK-a još jedan udar na konstitutivnu poziciju Hrvata. "S drugim strankama koje nose većinski izborni legitimitet i osjećaju odgovornost za hrvatski narod i očuvanje BiH pripremamo obraćanje i tužbe međunarodnim institucijama", priopćili su iz HDZ 1990. Amir Zukić iz SDA je rekao da OHR ukidanjem ovih odluka CIK-a pokazuje zrelost i ukazuje na greške institucija BiH, te da je evidentno da je potrebno da postoji sve dok se kroz promjene Ustava ne prenesu nadležnosti na institucije BiH.

"Izborno povjerenstvo je već duže vrijeme u funkciji dva HDZ-a i nije radilo svoj posao jer još iz tri županije nisu izabrani delegati. Bilo je logično da OHR ne dozvoli SIP-u da radi van svojih nadležnosti", rekao je dopredsjednik stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović. Milorad Dodik je izjavio da je poništavanjem odluka CIK-a visoki predstavnik Valentin Incko "poništio i ono malo kredibiliteta" koji je međunarodna zajednica imala u BiH. "Njegova odluka je besprizorno poništavanje domaćeg zakonodavstva i institucija BiH, kao i direktno kršenje Daytona", stoji u Dodikovoj pisanoj izjavi.

Najnoviji nalog visokog predstavnika u BiH, kojim se poništavaju odluke CIK-a, predstavlja uvođenje izvanrednog stanja u državi i rušenje ustavnog poretka, naveli su u zajedničkom priopćenju HDZ BiH, HDZ 1990, HSS, HKDU, UHSP, DC, HSP HB, HSP dr Ante Starčević HB i Hrvatski pravaški blok. U priopćenju je naglašeno da je ovim nalogom potvrđena ranija politika svođenja ustavne pozicije hrvatskog naroda "ne na nivo nacionalne manjine, već i niže od toga".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.