Politika

Saborska sjednica

Pučka pravobraniteljica u Saboru upozorila na govor mržnje prema manjinama

Pučka pravobraniteljica u Saboru upozorila na govor mržnje prema manjinama

Saborska sjednica je nastavljena izvješćem pučke pravobraniteljice Lore Vidović o radu u prošloj godini. Vidović je rekla da je njen ured postupao u 40 posto više slučajeva nego u 2013. Upozorila je na govor mržnje prema manjinama, pogotovo među političarima.

"Jer upravo oni ponajviše utječu na stvaranje društvene klime. Nažalost praksa pokazuje da mnogi građani ne poznaju granicu između iskazivanja domoljublja kao pozitivnog osjećaja kojim se slavi vlastiti identitet i neprimjerenih iskaza kojim se namjerno ili iz neznanja vrijeđaju pojedine skupine građana," rekla je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Nadovezao se i SDP-ov Marin Jurjević, upozorivši na izjave šefa HDZ-a Tomislava Karamarka.

"Danas nas naziva crvenim vragovima. Uvođenje takvog jezika je uvođenje predvorje alarmantnog stanja jer sve počinje od riječi. Jedna mudra poslovica kaže kako je ravnodušnost predvorje zločina," rekao je Marin Jurjević.

Najviše je bilo žalbi u pravosuđu, uglavnom zbog sudskih odluka. Replicirala je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović istaknuvši da se građani više ne žale na brzinu sudskih procesa, nego i na kvalitetu, što je u ingerenciji sudske vlasti.

"Gdje sami odlučuju sve o svemu, a da predsjednik Vrhovnog suda nema tu što reći. Pogotovo odlučuju tko će primiti, nego tko će biti promoviran itekako ugrožava tu neovisnost jer su suci postali međusobno ovisni jedan o drugome," dodala je Ingrid Antićević Marinović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.