Događaji

Osijek:

U Osijeku otvoren Područni ured pučke pravobraniteljice

U Osijeku otvoren Područni ured pučke pravobraniteljice

Uz Zagreb i Rijeku, od srijede i Osijek ima Područni ured pučke pravobraniteljice, čija je svrha pomoći građanima koji smatraju da su im narušena ljudska prava u bilo kojem obliku, a svoj ured uskoro će dobiti i Split, istaknula je na svečanom otvorenju osječkog ureda pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Pravobraniteljica je istaknula kako je otvorenjem područnih ureda učinjen znatan napredak 22 godine od osnutka Ureda pučkog pravobranitelja, to jest pravobraniteljice kao opunomoćenice Hrvatskoga sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda.

"Sada građani Osijeka, ali i daleko šireg područja ne moraju više ići u Zagreb jer svoje probleme mogu rješavati znatno bliže, što je, naravno, važno jer su često financije velik problem", rekla je.

U osječkome Područnom uredu pučke pravobraniteljice zaprimat će se pritužbe građana koji smatraju da su im tijela javne vlasti povrijedila njihova ustavna ili zakonska prava, ili kada se osjećaju diskriminiranima na bilo kojoj osnovi, rekla je Vidović. Dodala je kako se u dosadašnjem radu pokazalo da je mnogo pritužaba na sporost sudskih odluka, nezakonitosti pri zapošljavanju i slično.

Ocijenila je kako je radi rješavanja pritužava građana važna dobra suradnja s predstavnicima gradske i županijske vlasti. Istaknula je da je u nezinu radu najvažnija samostalnost i neovisnost, a da je to tako, dodala je, svjedoči i ocjena Vijeća za ljudska prava UN-a koje je njezinu uredu dodijelilo najvišu ocjenu, "što i dalje moraju održavati".

Na svečanom otvorenju bili su među ostalima i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, koji su izrazili zadovoljstvo što je Osijek dobio ured u koji će moći dolaziti građani i tražiti da se ostvare njihova prava. Vrkić je istaknuo kako je grad Osijek svojim novcem opremio prostorije Područnog ureda pučke pravobraniteljice, koji je u gradskom zakupu.

Područni ured pučke pravobraniteljice je u središtu Osijeka u Ulici Hrvatske Republike broj 19/1.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.