Politika

Izbori 2015

Korisne informacije o parlamentarnim izborima

Korisne informacije o parlamentarnim izborima

Oko sedam tisuća biračkih mjesta otvaraju se za birače u sedam sati ujutro, a sutra biramo zastupke osmog saziva Hrvatskog sabora. Birališta se zatvaraju u 19 sati, a na ovim izborima registrirano je 3.791.341 birač.

Bira se ukupno 151 zastupnik i zastupnica Hrvatskog sabora, od čega se njih 140 bira u deset izbornih jedinica u Republici Hrvatskoj (14 u svakoj), a biraju se i tri predstavnika dijaspore, kao i osam predstavnika nacionalnih manjina.

Provjerite registar birača

Birači će na izborima moći glasati samo za liste izborne jedinice u kojoj imaju prebivalište, bez obzira glasuju li u mjestu prebivališta izvan njega, a ukoliko još uvijek niste sigurni gdje trebate izaći na izbore, odnosno koje je vaše biračko mjesto, rješenje je - registar birača.

U svega nekoliko sekundi, bez da morate pretraživati izborne jedinice i biračka mjesta na stranicama Državnog izbornog povjerenstva, možete doznati točno gdje trebate izaći na glasovanje.

Kada dođete na stranice Registra birača, kliknite na "Upit u Registar birača". Potom unesite svoj OIB ili MBG te prezime, prepišite tekst za provjeru i kliknite traži. Otvorit će vam se stranica na kojoj se, s lijeve strane, nalaze vaši osobni podaci, poput imena, prezimena, OIB-a i prebivališta. S desne strane možete pronaći podatke o vašoj izbornoj jedinici i broju biračkog mjesta te adresi na kojoj će se nalaziti to biračko mjesto. Također, možete vidjeti i koliko je birača upisano na navedenoj adresi.

Kako poslati svog kandidata u Sabor?

Po prvi puta na izborima za parlament moći će se glasati i preferencijalno. To znači da birači, uz listu, mogu izabrati i kandidata na toj listi kojem žele dati svoj glas. Kandidat može biti samo jedan, a ovakvim glasanjem možete poremetiti zamišljeni raspored lista za odlazak u Sabor i poslati svog kandidata na Markov trg.

Glasački listić bit će vrlo velikog formata i sadržavat će sva imena kandidata sa svih lista u toj izbornoj jedinici.

Birači tako mogu glasati samo za jednu listu kandidata, ali birač na glasačkom listiću može označiti jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasao.

Bitno je za naglasiti da će se "preferirani" glasovi uvažiti samo broj preferiranih glasova za pojedinog kandidata iznosi najmanje 10 posto glasova koje je osvojila pojedina lista u određenoj izbornoj jedinici. Ako bude ispod 10 posto, prefereni glas pada u vodu.

Isto tako ako lista ne prođe, odnosno bude imala manje od pet posto na nacionalnoj razini, odnosno ne stekne dovoljan broj glasova, padaju naravno i preferirani glasovi.

Može se i krasti?

Važno je naglasiti da samo preferencijalno glasovanje može rezultirati krađom ako birači zaokruže kandidata s određene liste, a ne i redni broj te liste. Takvi glasački listići bit će važeći, računat će se kao glas za kandidata i za listu, ali otvaraju mogućnost da netko naknadno na njima zaokruži redni broj ispred druge liste, čime glas za kandidata propada, a listić se boduje u korist zaokružene liste.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.