Politika

Konverzija kredita

Zakon o "švicarcima" ide dalje, Lalovac najavio kazne bankama

 Zakon o

Konverzija kredita u ‘švicarcima‘ ide dalje. Ustavni sud neće privremeno stopirati primjenu zakona o kreditnim institucijama i potrošačkom kreditiranju.

Predsjednica suda Jasna Omejec demantirala je da je u cijelom slučaju bilo ikakvih utjecaja na Sud. Ministar financija Boris Lalovac pozdravio je odluku te najavio kazne bankama.

Privremene mjere koje bi zaustavile primjenu pojedinih akata tzv. zakona o franku tražilo je osam banaka i četiri fizičke osobe. No Ustavni sud to je odbio do konačne ocjene ustavnosti dvaju zakona. Kada će sud o tome odlučiti, Omejec danas nije rekla. Tek da sud treba proučiti i usporediti slična rješenja u drugim zemljama.

‘‘Ustavni sud ocijenio je da te prijedloge za izricanje privremene mjere neće prihvatiti i da neće izreći privremenu mjeru. Drugim riječima, oba osporena zakona i dalje su u primjeni i oba pravno obvezuju svoje adresate. Rješenje će najvjerojatnije sutra biti objavljeno na stranicama Ustavnog suda‘‘, rekla je Omejec.

Ministar Lalovac zadovoljan je odlukom, kojom su, kaže, u Hrvatskoj postavljeni neki novi standarde.

‘‘Nadam se da je to sad završena stvar. Mislim da je danas ovaj sunčan dan da i napokon građani dobiju te isplatne listiće koji tako trebaju biti kao što je pošteno i realno. Da dobiju s umanjenim iznosima i glavnica i rata. A vidite na što su banke sada pristale, špekulirale su. Kada su počele s tim listićima? Dan poslije izbora. A što im se danas dogodilo? To da su njihovi pritisci, špekulacije, ucjene su pali u vodu‘‘.

Lalovac je najavio kazne bankama koje su u anekse ugovora stavile ono što nisu smjele, odnosno ogradile se od konverzije za slučaj da zakon padne na Ustavnom sudu. Sada imaju rok od 24 sata za tiskanje novih ugovora.

‘‘Moraju ponovo to sve distribuirati i dići cijelu banku na noge, sve banke koje su to radile. Ili će biti strašno kažnjene od strane Ministarstva financija i HNB-a. Znači, zaradit ćemo nešto novaca na njihovoj gluposti i bahatosti‘‘, rekao je Lalovac.U svakom slučaju ovo je jedna dobra odluka, odgovorila je pak ministrica Vesna Pusić na pitanje je li to velika pobjeda ove vlade.

‘‘To je jedna izvanredna mjera koja je uzela u obzir cijeli niz okolnosti baš u slučaju kredita u švicarcima. I prepostavljam da je to i Ustavni sud prepoznao‘‘, rekla je Pusić.

Dok čekaju konačnu odluka Ustavnog suda, 60-ak tisuća građana s kreditom u švicarcima može odahnuti jer konverzija u eure ide dalje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.