Politika

Prijedlog Mosta

Linić pozdravlja ideju revizije predstečajnih nagodbi

Linić pozdravlja ideju revizije predstečajnih nagodbi

Slavko Linić, tvorac predstečajnih nagodbi i bivši ministar financija u Vladi Zorana Milanovića, pozdravio je ideju Mosta da se krene u reviziju predstečajnih nagodbi. Prema prijedlogu Mosta, revizija bi počela iduće, a završila 2017. godine.

Linić misli da je to dobra ideja i smatra da je revizija potrebna da bi se predstečajnim nagodbama dala kvalitetna konačna ocjena, ocjena postupka koji je u nekoliko navrata uzburkao javnost. 'Bio je to rat protiv postupka koji je donio oporavak', rekao je Linić za tportal.

'Budimo iskreni, bilo bi dobro da se provede revizija predstečajnih nagodbi. Pogotovo zbog pisanja pojedinih portala koji su objavljivali iskrivljene policijske dosjee, mislim da je važno da se revizija odradi kako bi mogli dati kvalitetnu ocjenu tog postupka', rekao je.

Medijske napise o nezakonitostima i nepravilnostima u predstečajnim nagodbama Linić opisuje kao rat protiv poteza koji je donio gospodarski oporavak: 'Revizija bi konačno rekla je li bilo nezakonitosti. Time bi se s predstečajeva maknuo teret svih ružnih stvari koje su se pisale o njima. Svi ti navodi onda bi bili demantirani.'

Podsjetio je kako se protiv predstečajnih nagodbi okrenuo i niz pravnih stručnjaka koji su ih uglavnom napadali, ali istovremeno nisu dali nikakve konkretne prijedloge za ubrzanje stečajnih postupaka.

'Revizija predstečajnih nagodbi bila bi dobra i za sve ljude u Ministarstvu financija i Fini, njih 3.000 koji su krvavo radili na njoj', zaključuje bivši ministar financija. Podsjetimo, Linić je u nekoliko navrata naglašavao kako je predstečajevima spašeno preko 40.000 radnih mjesta. Za model predstečajeva odlučio se zbog krajnje neefikasnih stečajeva koji su u Hrvatskoj znali trajati i preko 15 godina.

No predstečajne nagodbe na kraju su ga koštale ministarske pozicije. Podsjetimo, Milanović ga je smijenio zbog predstečaja vinkovačke drvne industrije Spačva, u kojoj je navodno oštetio državu za 27 milijuna kuna jer je osobno potpisao da se porezni dug Spačve prebije zemljištem čija je vrijednost bila višestruko precijenjena.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.