Biznis

Puna dvorana novinara

Linić: Predstečajne nagodbe treba nastaviti

Linić: Predstečajne nagodbe treba nastaviti

Slavko Linić brani predstečajne nagodbe dok mu putem medija stižu poruke da su im dani odbrojani. Tako bi se mogao ukratko opisati današnji dan kojeg je obilježila dramatična press konferencija na kojoj je ministar financija stao u obranu predstečajnih nagodbi i svima poručio - to nije kriminal. Sve je pratila Željka Gulan.

Prepuna dvorana novinara u ministarstvu financija, live prijenosi press konferencije, glasna šaputanja - Slavko Linić odlazi iz Vlade. No, ministar financija odlučio je danas prezentirati financijske učinke predstečajnih nagodbi. Stav Ministarstva je jasan: razduživanje gospodarstva nije do kraja obavljeno. Stoga Linić vjeruje da će se postupak nastaviti jer se dosadašnja praksa pokazala, a kada je sve bilo prepušteno pravosuđe, nije pokazala dobrom.

"Prema tome ne vidim razloga da taj postupak prestane. O tom postupku će prije svega Sabor donijeti svoju odluku".

Ova je mjera dala rezultate i Hrvatska se zbog toga može upisati na vrh tablice u Europskoj uniji, ustvrdio je Linić. No da je ovo više politička priča moglo se iščitati i iz Linićevih odgovora. Jer ako je mjera toliko uspješna, zašto je onda premijer, a kako to tvrde neki mediji, planira ukinuti? Znači li to da ministar financija više nije u njegovoj milosti?

"Ja ne bi o odnosu mene i premijera, ono što mogu reći je da me to ne opterećuje. Kao što vidite radimo i završavamo postupke vezane za rebalans, normalno obavljamo pregovore vezano i za MMF i za odnose s Europskom komisijom. Prema tome, u Ministarstvu se normalno funkcionira. A odnosi između mene i premijera, ostavljam da premijer razriješi".

Linić nije htio ni o špekulacijama prema kojima se može razaznati da će se predstečajne nagodbe ugasiti. Rekao je da nije problem da se predstečajne prijavljuju pravosuđu koje će utvrditi sve postupke vezane uz prijavu tražbinu i da na taj način, nakon nagodbe, prijeđu u upravni postupak. U tom se dijelu pripremaju promjene, rekao je Linić, a na ponovljeno pitanje gase li se nagodbe, odgovorio

"Ponovno velim, to su prijedlozi koje mi sada pripremamo", rekao je Linić. U nekoliko navrata ministra su isprovocirala novinarska pitanja budući da su spomenuti i neki slučajevi poput Čazme ili EPH.

"Što želite biti, želite biti osoba koja govori da su predstečajni postupci kriminal? Ja vam lijepo odgovoram - nisu kriminal, nitko ih ne istražuje, u svakom postupku imamo stav države".

A stav je, ponovio je u sat i pol nekoliko puta Linić, kako su predstečajne nagodbe dobra stvar. Hoće li u to uvjeriti i premijera?


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.