Politika

Neizvjesno nakon izbora

Bauk: Nova vlada bi imala kapacitet za provedbu ozbiljnih reformi

 Bauk: Nova vlada bi imala kapacitet za provedbu ozbiljnih reformi

U Tjednom intervjuu tjedna gostovao je član predsjedništva SDP-a i ministar uprave Arsen Bauk, a glavna tema razgovora su bili pregovori s MOST-om i mogućnost formirana većine. MOST u pregovorima s SDP-om traži konkretne reforme, pa je tako među njima i reforma javne i lokalne uprave. Najviše zanimanja je izazvao prijedlog smanjenja broja županija

"Smanjenje broja je bilo spomenuto i nama je taj prijedlog prihvatljiv i na njemu možemo raditi i dalje", rekao je Bauk.Na stolu su trenutno dva modela, a rokovi su kratki, ali kaže Bauk -prihvatljivi.

"Postoji A i B inačica. Jedna je model povijesnih regija, a drugi model 500 tisuća stanovnika. Mi smo isticali posebnost Istarske županije kao jednog dijela Hrvatske u kojem je regionalni identitet najnaglašeniji u Hrvatskoj. Naravno, Istarska je sada jedna od županija, a bit će jedna od nekoliko teritorijalnih jedinica RH", kaže Bauk.

Ono što odgovara SDP-u, a predlaže MOST je i smanjenje broja općina, spajanje općina i gradova u zasebne lokalne jedinice, pripajanje neodrživih općina održivima. I možda najvažnije da upravni posao manjih općina odrađuju službe središnjeg grada. Uštede su značajne, kaže Bauk:

"Veći broj dužnosnika na najnižoj, općinskoj razini, dakle, prijedlog je da se ukinu svi zamjenici i da se u općinama ispod 3 tisuće stanovnika ukinu svi porfesionalci. Nešto manje od pola bi bili volonteri na čelu općina sa kriterijem broja stanovnika. Za općinske proračune je to pristojna ušteda, posebno ako se napravi i treći korak koji je tamo predviđen, a to je spajanje upravnih odjela sa odjelima gradova koji su najbliži. To znači da bismo mi de facto imali općine koje bi imale vrlo male troškove hladnog pogona", kaže Bauk.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor obrušio se na manjinske zastupnike, a niz je nastavio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je rekao kako se manjinski zastupnici moraju prikloniti onima koji formiraju vlast:

"Ustav ne poznaje da zastupnici imaju različitu ulogu i različite kriterije. Dakle, pravo je svakog zastupnika da ocijeni kako treba u datom trenutku politički djelovati. Ipak, zaboravljamo da je HDZ imao i svoje kandidate u 12. izbornoj jedinici. Ja sam sasvim siguran, da su oni prošli, da bi ih već pribrojili u ovu svoju kvotu od 59, kao što su pribrojili i zastupnike iz dijaspore. Prema tome, očito ne govorimo o istim kriterijima. Kad govorimo o kandidiranjima, onda se HDZ može kandidirati u izbornoj jedinici, ali kad se izabere, onda se ti koji nisu HDZ ne bi trebali izjašnjavati", rekao je Bauk.

„Govoriti manjinskim zastupnicima što trebaju raditi, malo je politički nekorektno", kaže Bauk. Ne treba zaboraviti da su manjinski zastupnici od 2003. do 2011. godine podržavali vlade HDZ-a.

"Da je HDZ nakon izbora 2011. značajno promijenio svoj stav prema manjinskim pravima, da je podržao i određene redukcije, da je na svoju listu stavio i otvorene podržavatelje ustaškog režima iz NDH i ja ne znam čemu se oni uopće čude", dodao je Bauk.

„U ovom trenutku potporu koaliciji Hrvatska raste iskazalo je 68 zastupnika, ako bi se tome priključili zastupnici MOST-a, to komotna većina od 86 zastupnika", poručuje Bauk.

To je većina.

"Koja bi imala snage provesti ove reforme o kojima govorimo. Ta Vlada bi imala jedan zalet u prvih 6 mjeseci. Sve što treba napraviti, treba započeti u prvih 6 mjeseci i to bi bila vlada koja bi imala kapacitet za provedbu ozbiljnih reformi", kaže Bauk.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.