Politika

Traje potraga za ministrima

Orešković: Razgovarao sam i s ljudima iz drugih stranaka

 Orešković: Razgovarao sam i s ljudima iz drugih stranaka

Traje intenzivna potraga za ministrima, a mandatar Orešković istodobno se upoznaje i sa situacijom koja će ga dočekati u premijerskoj fotelji.

Na tom putu do nove Vlade u Banskim dvorima mandatar razgovara s mnogima, pa i s ljudima iz drugih stranaka osim onih čiju potporu već uživa. HDZ-ov čelnik Karamarko navodi da kad je riječ o stručnjacima da će na svim razinama biti mjesta za sve.

Sastanak za sastankom na putu do Vlade. Tako je jedan održan danas u zagrebačkom hotelu na kojem su sudjelovali mandatar Tihomir Orešković, čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko i rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras. Čim su viđeni otvorilo se pitanje - je li Boras kandidat za ministra obrazovanja. On je to demantirao, ali i otkrio da se o imenima razgovaralo.

"Dajem podršku njihovim naporima za stvaranje stabilne Vlade. Pri tom Hrvatska mora osigurati da dođe u rang onih zemalja koje imaju 25 posto visokoobrazovanih i dovoljan proračunski udio", rekao je Boras.

On je želio upoznati smjernice mandatara Oreškovića, a njega izvijestiti o stanju na sveučilištu. Na što je stavio naglasak mandatar?

"Mene interesira na koji način možemo povezati privatni sektor sa sveučilištima i kako pojačati znanost u Hrvatskoj. Tu smo se fokusirali na meni bitne struke, to je informatika", rekao je Orešković.

Sastanku se nije pridružio nitko iz MOST-a. Božo Petrov:

"Mislim da ne trebam prisustvovati na apsolutno svakom sastanku", rekao je Petrov.

Dane do idućeg tjedna koriste za individulane sastanke i dogovore oko njihovih kandidata za ministre. Istom temom bavi se i Domoljubna koalicija. Idućeg tjedna Karamarko, Petrov i Orešković stavit će sve mogućnosti na stol, a do kraja tjedna trebala bi biti poznata sva ministarska imena. Tomislav Karamarko:

"Idući tjedan ćemo razgovarati o konkretnim imenima, raspravljati, dogovoriti se ili ne dogovoriti se, svađat ili ne svađati, u svakom slučaju naći ćemo rješenje. Dvije stranke predlažu nekoliko kandidata, gospodin mandatar isto predlaže, sve reference moraju biti na stolu", rekao je Karamarko.

Dok se traže ministri razmišlja se i o širenju tanke parlamentarne većine. Već se razgovaralo s predstavnicima nacionalnih manjina. Nagađa se da Orešković želi potporu i nekih ljudi iz SDP-a, HNS-a i IDS-a. Traži li saveznike u njihovim redovima? Orešković odgovara da se traže najkvalitetniji ljudi, IDS-ov Darko Lorencin ističe da to ne može biti isključivo njegova odluka, a Karamarko poziva na potporu reformama.

"Ja sam imao diskusije sa svima, vrlo otvorene diskusije. Na kraju tražimo najkvalitetnije ljude. U ovoj fazi smo otvoreni za diskusije s ljudima koji imaju nešto poručiti Hrvatskoj", rekao je Orešković.

"Gospodin Orešković me nije zvao, tu nije bilo razgovora na tu temu. To je jedan širi kontekst, to ne ovisi o meni samome, to ovisi i mojoj stranci i o jednom širem kontekstu kako će se ova politička situacija odvijati", rekao je Lorencin.

"Ne znam ništa ali tome. Ali s obzirom na mjere koje će biti poduzimane i reformske zahvate da je svima u interesu da podrže tako nešto. To je početka proces ozdravljena hrvatskog gospodarstva", rekao je Karamarko.

Tražimo stručnjake, a Hrvatska u ovome momentu zaslužuje najbolje. Bit će mjesta za sve- zaključio je Karamarko.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.