Politika

analiza

Puhovski: Predsjednica izgubljena bez Karamarka i Milanovića

Puhovski: Predsjednica izgubljena bez Karamarka i Milanovića
PIXSELL

Uskoro će biti dvije godine otkako se Kolinda Grabar Kitarović uselila na Pantovčak, preuzevši dužnost predsjednice Hrvatske, no one su obilježene brojnim gafovima

Pokušaj uvođenja američkog stila holivudske demokracije u hrvatski politički život birači će za tri godine ocijeniti na izborima, no ankete joj ne previđaju ništa dobro ne napravi li pomak

Predsjednica još nije premjestila ured s Pantovčaka, što joj je bilo jedno od glavnih obećanja, a i projekt uspravnice Jadran-Baltik, kojim se Hrvatska trebala odmaknuti od Balkana i učvrstiti savezništvo sa SAD-om, polagano zamire. Štoviše, predsjednica se aktivno angažira u susjedstvu, posebno u Bosni i Hercegovini, upozorivši na potencijalnu terorističku prijetnju koja dolazi iz te zemlje od povratnika s ratišta u Siriji i Iraku. Njezina kritika dočekana je na nož u susjednoj zemlji kao nedobronamjerna. Ono po čemu je mandat predsjednice Republike za sada najupečatljiviji svakako je izmještanje Ureda u gradove diljem zemlje. Grabar Kitarović se u stilu reality politike i na taj način želi približiti ljudima, a zlobnici govore da od funkcije predsjednika radi putujući cirkus, no ne radi se nužno o promašenom i lošem potezu. Zapravo jedinom opipljivom.
  Zbog netransparentnosti predsjednica je zaradila prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa te će idućih mjeseci morati podastrijeti račune s tajnovitog putovanja, kojim je, mišljenje je brojnih analitičara, srozala ugled zemlje i institucije predsjednika. No putovanje u SAD nije jedni predsjedničin gaf u posljednje vrijeme. Skandal međunarodnih razmjera izazvala je na Dan dubrovačkih branitelja, kad se nekoliko čokoladica srpskog proizvođača našlo u poklonima koje je dijelila tamošnjoj djeci (uz potpisanu fotografiju). Predsjednica se potpuno nepotrebno, u pomalo histeričnoj reakciji, ispričala javnosti zbog nemile čokoladice te svečano obećala da se to više nikad neće dogoditi.

Međutim, ozbiljan problem svakako je ignoriranje javnosti ili odbacivanje suočavanja s problemima. Predsjednica je već postala poznata po izmotavanju da se jasno odredi prema ispadima ustaške nostalgije s kojima se naša zemlja nerijetko suočava. U svom je stilu tako i postavljanje ploče s natpisom 'Za dom spremni' u Jasenovcu komentirala riječima da se ne može miješati u poslove lokalne samouprave. Kao velika navijačica hrvatske reprezentacije, tijekom Europskog prvenstva u nogometu krivnju za nerede koje je izazvao dio navijača u sukobu s vodstvom Saveza, predsjednikom Davorom Šukerom i stvarnim šefom Zdravkom Mamićem, neshvatljivo je pronašla u odavno nepostojećoj Orjuni.

Među najveće promašaje dosadašnjeg mandata predsjednice svakako ulazi smjena ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića pod nikad razjašnjenim razlozima. Tadašnji predsjednik Vlade Tihomir Orešković ponizio je predsjednicu jer je mjesecima odbijao supotpisati odluku.

Tu ne staje niz pogrešaka zbog kojih je naišla na podsmijeh javnosti. Iako sklona korištenju društvenih mreža i modernih tehnologija u promoviranju svoga lika i djela, predsjednica je teško naštetila ugledu svoga supruga kad ga je izrezala s fotografije prilikom posjeta engleskoj kraljici Elizabeti II., postavljenoj na Facebooku. Nakon toga je još jače postao predmetom poruge pripadnika određene supkulture kroz slogan 'Jakove, izdrži'.

Velik vanjskopolitički promašaj bilo joj je potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, u prvom redu zbog toga što je predsjednica cijeli posao odradila samostalno, iako je tek sukreatorica vanjske politike, bez potpore tadašnjeg premijera Oreškovića, ali i uz potpuno ignoriranje ministra vanjskih poslova Mire Kovača. Zbog toga je ta deklaracija ostala mrtvo slovo na papiru.

Puhovski: Nema dobre suradnike 

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da se predsjednica izgubila onda kad su nestali Zoran Milanović i Tomislav Karamarko s političke scene jer je njezina funkcija smirivanja postala redundantnom i sada - kad je Andrej Plenković premijer, a Davor Bernardić takozvani šef oporbe - jednostavno ne vidi prostora za djelovanje, zbog toga se ne snalazi i onda slijede brojne greške. U velikoj je mjeri, međutim, riječ o nepotrebnim gafovima koji su se mogli izbjeći boljom komunikacijom.

Puhovski kaže da gafovi nastaju zato što predsjednica djeluje na rubu svojih sposobnosti i nema dobre suradnike. 'Kad čovjek radi na rubu svojih sposobnosti, puno lakše radi greške', mišljenja je Puhovski, dodajući da je Grabar Kitarović učinila nešto zbog čega je pokrenut postupak opoziva američkog predsjednika Billa Clintona - dala je neistinu u javnost.

'Dva puta je mijenjala termine svoga povratka, muljala je s kontaktima u SAD-u', navodi analitičar. Iako ju je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier pokušao zaštititi, dodatno ju je doveo u neugodnu situaciju jer je rekao da je njezin savjetnik svako jutro na kolegiju u MVEP-u. A kako on nije išao s njom u inozemstvo, nastavlja Puhovski, to znači da je ondje boravila privatno, na što, smatra, nema pravo. 'Treba oštro upozoriti predsjednicu da bi nastavljanje takve prakse moglo dovesti do aktiviranja članka 105. Ustava, u kojem se govori o postupku za utvrđivanje posebne odgovornosti predsjednika Republike u Saboru', poručuje Puhovski, dodajući doduše da ne misli da je došlo do toga u ovom trenutku, ali da bi svakako trebalo formulirati upozorenje u Saboru.

Puhovski ističe kako je svjestan toga da će HDZ štititi predsjednicu, kao što je i sada nemušto štite premijer i ministar vanjskih poslova. Međutim, objašnjava, glavna funkcija predsjednice je štititi funkcioniranje demokratskih institucija, što ona u ovom trenutku nije u stanju jer je previše opterećena unutrašnjim problemima u svom uredu i naprosto zato što nema nikakve strategije. 'Nakon što se vratila iz SAD-a počela nam je svima govoriti kako se Donalda Trumpa pogrešno shvaća i da se njegovu politiku treba prihvatiti, a ona je cijelu vanjskopolitičku karijeru posljednjih godinu dana provela tako što je štreberski ponavljala Obamine i Clintoničine huškačke ideje protiv Rusije svojim konceptom uspravnice. Što će ona raditi s uspravnicom kada ta uspravnica ne zanima Trumpa kao predsjednika SAD-a', pita se Puhovski, dodajući da se previše kladila na jednu stranu.

Napominje da se to i drugima dogodilo, ali su drugi pokušali sanirati štetu, a ona nas želi uvjeriti da se ništa nije promijenilo i da je business as usual. 'Ne može priznati pogrešku i iz toga izvući konzekvencu u smislu popravka štete. To dovodi do neugodne situacije kad greška dovodi do druge greške. U situaciji kada nema ni Milanovića ni Karamarka mora poduzeti nešto, a ne upozoravati. Opterećena je time što to nije u stanju pa se ponavljaju pogreške poput potpuno besmislenog susreta s Vučićem prije nekoliko mjeseci, kada je htjela iskoristiti vakuum da odigra neku ulogu u odnosima sa Srbijom, do potpuno degutantne priče s čokoladicama', zaključuje analitičar.


Reci što misliš!