Politika

Afera "Bonusi": Jakovina odlučio progovoriti

Afera

Nakon što su u javnost preko nekih medija isplivali višemilijunski bonusi koje je bivši ministar Jakovina omogućio članovima Uprave Hrvatskih šuma, on se odlučio napokon oglasiti. Za izjave nije bio danas raspoložen šef tvrtke koji potražuje obećano ugovorom, ali ta tema ne može se izbjeći na političkoj sceni. Dok brojni politički akteri prozivaju zbog nemoralnosti ove prakse, narodnjak Vrdoljak prebacio je lopticu i MOST-ovo dvorište.

Tri su dana prošla otkako je afera ugledala svjetlo dana i od tada bivši ministar poljoprivrede Jakovina nije bio sklon javljanju na mobitel. Dok dvojica menadžera obećane milijune sada traže sudskim putem, o aferi je progovorio SDP-ov Zlatko Komadina...

"Isplaćivanje bonusa u javnim i državnim poduzećima, ekstremnih bonusa, je nedopustivo. Pogotovo za socijaldemokrate. To je u liberalnom kapitalizmu i privatnom sektoru za ostvarivanje velikih profita. Svrha javnog poduzeća nije veliki profit nego porast prihoda i porast zaposlenosti. Uprave moraju biti simulirane, ali se ne može nagrađivati ekstra bonusima u javnim poduzećima" Ekstra velike bonuse već su žestoko kritizirali i u HSS-u, novom koalicijskom partneru SDP-a. Uoči današnjeg sastanka čelnika stranaka Narodne koalicije Krešo Beljak rekao je Media servisu da su već o tome "Činjenica je da to nije izolirani slučaj, da se to događa u zadnjih 25 godina u svim ili većini državnih poduzeća, to nije od jučer ali je apsolutno nemoralno u situaciji u kojoj se država danas nalazi. Mislim da se kolege i partneri iz rugih stranaka slažu u tome. Neki put ne možete ne kontrolirati sve." "Što se mene tiče, ljudi koji misle dolaziti po bonuse, ne trebaju niti dolaziti na određene funkcije. Državi treba služiti, a ne uzimati od nje."Da ne bi uzeli višemilijunske bonuse predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma Ivanu Paveliću i članu Uprave Ivanu Ištoku na putu se spriječio MOST-ov ministar poljoprivrede Davor Romić koji je odbio isplatu, zbog čega će slučaj dobiti i sudski epilog. Na tu temu se osvrnuo i MOST-ov ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović.

"Mislim da se trebaju crvenjeti oni koji sada potražuju takve bonuse a još i više oni koji su potpisali ugovore koji omogućuju te bonuse. Mislim da se Hrvatska doista treba snažno oduprijeti takvoj praksi." Dok MOST ističe nemoralnost i sramotnost te prakse, HNS-ov Ivan Vrdoljak za N1 spomenuo se drugog slučaja.

"Nemam dovoljno informacija o tome, ali znam situaciju kada kolege koji su bili smjenjeni iz HEP-a, nisu imali pravo na nikakav bonus, a tužili su HEP. Nakon njih je HEP ostvario mnogostruko veću dobit nego prije, a oni su onda bili kadar Mosta i u nadzornom odboru Končara." Prema informacijama koje su procurile u medije Pavelić je spornim ugovorom iz 2012. ostvario pravo na bonus dvostruko viši nego što je Vlada odredila uredbom iste godine, da bi slijedeće godine i suspendirala isplate bonusa. Šef Uprave Hrvatskih šuma, prema tome, uživao je poseban tretman. Pavelića smo tražili komentar, ali on nam je kratko odgovorio kako nema potrebe ništa govoriti i da je cijeli slučaj podignut na politički nivo iako nema nikakve veze s politikom. Međutim, tu je i prijateljska veza Pavelića i Jakovine. Još 2012. mediji su pisali da je Pavelić 2006. odobrio Jakovininoj tvrtki 60.000 eura kredita dok je bio predsjednik uprave Helios Osiguranja, a pri tom kredit je bio osiguran hipotekom na gospodarsku zgradu bez uporabne dozvole.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.