Politika

Parlamentarni izbori

Vrhunac kampanje: Pljušte optužbe sa svih strana

Vrhunac kampanje: Pljušte optužbe sa svih strana

Do petka u ponoć traje kampanja, potom slijedi izborna šutnja, a onda prijevremeni parlamentarni izbori. Stranke su u finalu svoje promidžbe, večeras će završne skupove u Zagrebu održati Narodna koalicija ali i Most, dok će HDZ to učiniti sutra. Upravo su najveće tenzije na relaciji ove tri strane, no zakuhalo je i između Mosta i stranke Milana Bandića.

Tko će s kim u postizbornu koaliciju i dalje je top tema, a podgrijava je i sam čelnik Mosta Božo Petrov. Jučer u intervjuu za N1 televiziju čelniku HDZ-a prvo poručuje da mu se mora dokazati, a Andrej Plenković uzvraća:

"Gospodin Petrov se treba dokazati meni. HDZ je stranka koja će sigurno imati najviše pojedinačnih mandata u idućem sazivu Sabora, još jednom šaljem poruku Mostu, što se mene tiče, imamo papir prazan za ispisati buduću suradnju". Ipak trn u oku Petrovu nije dokazivanje već nejavljanje niti čelnika HDZ-a, niti čelnika SDP-a. Podsjeća danas kako je proteklo već pet dana od kada su SDP-u i HDZ-u postavili svoje uvjete za podršku novoj Vladi, no nitko se još o njima nije izjasnio. I dok je Plenković na tu temu još neodređen, HDZ-ov partner HSLS smatra da će upravo s Mostom i stvoriti stabilnu saborsku većinu kao i stabilnu vladu. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor kaže da kad je o prijedlozima Mosta riječ nema nikakvih problema jer su s njima dobro surađivali u Saboru u prošlom kratkom mandatu:

"I mi u HSLS-u nemamo nikakav problem za suradnju s Mostom što svjedočimo i zadnjih 6 mjeseci direktnom i otvorenom suradnjom u sazivu Hrvatskog sabora", rekao je Kosor. A na objavu Mostovih jamstava, reagirao je HNS koji je odmah drugi dan zatražio jamstva od njih kao preduvjet za svrsishodno i učinkovito sudjelovanje u izvršnoj vlasti. Narodnjacima su odmah u Mostu dali košaricu.

"Nemam namjeru bilo što poručivati gospodinu Vrdoljaku. Mislim da su njegovi postupci, pogotovo dok je bio ministar, dovoljno pokazali o kome se radi i na kakav način taj čovjek radi", rekao je čelnik Mosta Božo Petrov. Šef HNS-a Ivan Vrdoljak odvratio je: "Prva se Hrvatska narodna stranka ustala od stola i rekla - mi s Mostom nećemo ići u koaliciju, prije godinu dana. Zato što smo znali da će biti loše. Da ne valjaju, ne znaju raditi, da nemaju iskustva. Čak su i zločesti. I zlonamjerni".

Da su u Mostu zločesti mogli bi se složiti u stranci Milana Bandića. Naime, četiri kandidatkinje njegove Koalicije za premijera najoštrije su osudile uvredu koju je u postu na Facebooku iznio Mostov izborni kandidat Siniša Ružić.

Bandića je nazvao Prevarom istaknuvši da koristi djecu u kampanji, zloupotrebljava Hanžekovićev memorijal u političke svrhe i to zajedno sa olimpijskom pobjednicom, i, kako ju je nazvao, interesnom glupačom Sandrom Perković. Ružić se ispričao, no Bandićeva stranka sve je prijavila Etičkom povjerenstvu i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Da je pak korištenje gradonačelničke funkcije pitanje za etičko povjerenstvo poručuje danas Plenković, a Milan Bandić uzvraća:

"Oni mogu samo soli na rep staviti gradonačelniku Bandiću. Jer dok oni misle, ja napravim. Dok oni taru krmelje, ja se vraćam sa Sljemena", rekao je Bandić i podsjetio na pjesmu Bijelog dugmeta: "Što bi dao da si na mom mjestu? Oni bi sve dali", zaključio je Bandić.

A na mjestu SDP-a i HDZ-a, ali ni zajedno s njima, ne želi biti Ivan Vilibor Sinčić koji je danas poručio da će se Živi zid u izbornoj noći odmah proglasiti oporbom. Smatra da se priprema velika koalicija, a poručuje da su oni garancija u sprječavanju dvostranačke diktature.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.