Politika

Pregovori HDZ-a i Mosta danas su u fazi odlučivanja

Uzmi ili ostavi: MOST-u četiri ministarstva

Uzmi ili ostavi: MOST-u četiri ministarstva

Pregovori HDZ-a i Mosta danas su u fazi odlučivanja. Status quo nakon ponude HDZ-a traje od jučer, a u Mostu su zakopčani do grla. Nacionalno vijeće te stranke trebalo je odlučiti o ponudi koja navodno obuhvaća rotirajuće predsjedništvo Sabora, potpredsjedničko mjesto u parlamentu i Vladi i četiri ministarstva. Istodobno, šef HDZ-a Andrej Plenković zadovoljan je jer i bez Mosta ima - dosta.

Dobro jutro bilo je HDZ-ovom veteranu Vladimiru Šeksu koji je i danas među prvima stigao u središnjicu, a isto je bilo i njegovom šefu Andreju Plenkoviću. Zadovoljan je stigao u stranku i poručio: potpisa imamo i više nego dovoljno uz već dobro poznatu napomenu "ali Most je strateški partner i s njima želimo parlamentarnu većinu i Vladu"

"Stvaramo vladu u suradnji s Mostom i nacionalnim manjinama i svi ostali su dobrodošli", rekao je šef HDZ-a. I dok je Plenković i dalje pomirljiv prema Mostu, njegov zamjenik Milijan Brkić nastavlja u sličnom ali konkretnijem tonu.

"Matematika je tu jasna, egzaktna je nauka, zna se točno koliko je glasova potrebno da bismo imali većinu. Naš prvi strateški partner je Most, ali što ne znači da ne postoji alternativa", objašnjava Brkić. Nema nikakve drame, uvjerava Plenković, no evidentno je da vrijeme curi. Jer predsjednik HDZ-a jasno je jučer rekao da će do ponedjeljka i konzultacija imati potpise sa ili bez Mosta. Tomu u prilog ide i činjenica da mu je potpise dalo pet zastupnika HSS-a, HSU-ov zastupnik Kažimir Varda, te zastupnici iz Bandićevog kluba među kojima su i reformisti Radimira Čačića.

"Nikakvih uvjeta nismo imali. Ovog trenutka šansu da pokrene proces formiranja hrvatske vlade dajemo jer je to interes hrvatskih građana, bez ikakvih uvjeta. Što će biti s vladom, hoćemo li podržati vladu, to je predmet rasprave i razgovora", rekao je Čačić.

Počeli su stizati i potpisi manjinaca pa su, do ovog trenutka potporu njegovoj Vladi iskazali predstavnici mađarske i češke i slovačke nacionalne manjine Robert Jankovics i Vladimir Bilek. Rekli su i što očekuju od suradnje i dogovora:

"Najbitnije stvari su vezane uz kulturnu autonomiju mađarske zajednice vezano uz rad naših udruga, obrazovnih institucija. Mislim da su to stvari koje su u interesu hrvatskoj državi. Vjerujem da će to biti uredu", poručio je Jankovics.

"Teško je reći da su to otvorena pitanja, to su smjernice za operativni program vlade u idućem mandatu. Prije svega, tu je kulturna autonomija kod Čeha i Slovaka, školstvo, razvoj bilaterala, razvoj infrastrukture. Bitan nam je ravnomjeran razvoj Republike Hrvatske. Imamo dosta zapuštenih mjesta u Slavoniji i Baranji, od Iloka, oko Našica, daruvarski kraj koji su ratom pogođeni, obnova infrastrukture, plinofikacije, razvoj mreže i sve ono što tišti naše građane", kazao je Bilek. Ovi potpisi samo dodatno učvršćuju poziciju Andreja Plenkovića u odnosu na Most. No čini se da je njemu jako stalo da mu upravo Božo Petrov i njegovi budu glavni partneri. Neslužbeno se može čuti kako im je HDZ ponudio rotirajuće predsjedništvo u Saboru - dvije godine predsjednik Sabora bio bi Božo Petrov, a druge dvije Gordan Jandroković.

"Prepustio bih kolegama u Mostu da prijedloge koji su bili na stolu razmotre u okviru svog Nacionalnog vijeća. Mi ćemo također sutra imati i predsjedništvo i nacionalno vijeće, izvijestiti kolege o pregovorima jer je takva odluka bila prije tri tjedna. Nakon toga dogovoriti paket. Mislim da je paket racionalan, razuman i odražava partnerske odnose koji su ključ funkcioniranja vlade. Radimo na jednom kreativnom europskom rješenju", dodaje Plenković.

Također u paketu je i potpredsjedničko mjesto u Vladi, a tko god to bio, kako neslužbeno doznajemo dobio bi i resor uprave koji je namijenjen Mostu. Toj bi stranci trebali pripasti još i MUP, pravosuđe, zaštita okoliša s kojom bi se spojila i energetika. Ostala tri potpredsjednička mjesta u Vladi trebala bi pripasti HDZ-u kao i ministarstvo gospodarstva koje je do sada bilo Mostovo, a ono bi se trebalo spojiti s poduzetništvom i obrtom. Zamjenika ministara u Vladi ne bi bilo već se vraćaju državni tajnici. Nacionalno vijeće Mosta trebalo bi se o ovoj ponudi očitovati, a Plenković očekuje da će se potom čuti s mogućim partnerima:

"Oni imaju svoje procedure i sastanke, dogovorili smo se da se čujemo tijekom poslijepodneva", rekao je šef HDZ-a izlazeći iz središnjice stranke na sastanak no nije htio reći s kime se i nalazi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.