Politika

Politička scena

Plenković i Petrov potvrdili dogovor o suradnji

 Plenković i Petrov potvrdili dogovor o suradnji

Šefovi HDZ-a i Mosta Andrej Plenković i Božo Petrov potvrdili su novinarima u Saboru da su postigli dogovor o suradnji i budućoj Vladi kao i da je prihvaćen prijedlog rotirajućeg predsjedništva u Saboru.

 

Petrov smatra kako je važno da su se dogovorili da sve tri najvažnije funkcije u RH ne pripadaju jednoj političkoj stranci jer je to za demokratski sustav dobro.

"Također smo htjeli da na kraju predsjednik Hrvatskog sabora bude prve dvije godine jedan od članova Mosta jer želimo i graditi povjerenje i biti sigurni u procese da će se nastaviti onako kako smo se na početku dogovarali", poručio je Petrov.

Na pitanje Media servisa - kakav je njemu ovaj aranžman s Mostom oko rotirajućeg predsjedništva, predsjednik HDZ-a je odgovorio:

"Mislim da je ovaj aranžman dobar. U ovom trenutku s obzirom na broj potpisa koji sam spomenuo, mi smo imali alternative, ali nama je prioritet bio dogovor s Mostom. To je još jedna poruka vjerodostojnosti na crti kampanje koju smo vodili, na crti partnera koji je dobio svojih 13 izbornih mandata i s potporom manjinskih zastupnika, što je za mene posebno važno, a mislim da je važno i za političku kulturu u Hrvatskoj: za toleranciju, dijalog i za zaštitu prava manjina, pa i za dobrobit hrvatskog naroda u susjednim zemljama da upravo takav aranžman bude jamstvo stabilnosti, vlade i parlamentarne većine", poručio je šef HDZ-a Plenković.

Plenković nije htio otkriti tko će druge dvije godine biti predsjednik Sabora iz redova HDZ-a.

"Mi smo o tome načelnu odluku donijeli, ali s obzirom da je to za dvije godine, mislim da se svi skupa možemo strpiti. Vidjet ćete uostalom vrlo jasno u političkom radu Hrvatskog sabora, tko su naši kandidati, imamo ih nekoliko, ali što se toga tiče tkogod da bude ovu vrlo važnu dužnost u okviru hrvatskih institucija će obavljati časno i učinkovito", rekao je Plenković.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.