Ostalo / Zadarska županija

Kroz program IPA 2010

EU fondovi pomažu u razminiranju Hrvatske, Zadarskoj županiji 1,8 milijuna kuna

EU fondovi pomažu u razminiranju Hrvatske, Zadarskoj županiji 1,8 milijuna kuna

Kroz program IPA 2010 Zadarska županija ostvaruje 1.856.706 kuna Zadarska

Od 2006. godine u Republici Hrvatskoj se provode projekti razminiranja na ratom ugroženim područjima kao i na područjima pogođenim poplavama u nadležnosti Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije ( SAFU). Od tada je ugovoreno 10 projekata razminiranja ukupno vrijednih više od 190 milijuna kuna.

Prvi projekt „Razminiranje na ratom pogođenim područjima" proveden je još u programu prve generacije CARDS 2004 i to 2006. godine. Od tada do danas potpisano je sveukupno 10 ugovora koji su se financirali jednim dijelom iz programa CARDS, no većim dijelom iz I. komponente programa IPA (Pomoć u tranziciji i jačanje institucija).

„Mi smo trenutno u postupku pregovaranja s Europskom komisijom s obzirom da smo tražili da nam se od ostvarenih ušteda odobri financiranje dodatnih projekata za razminiranje naših županija. Po sadašnjim planovima radi se o iznosu većem od 50 milijuna kuna kojim bi se razminirala i dodatna područja", zaključio je Tomislav Petric, ravnatelj SAFU.

Korisnik ovih projekata je Hrvatski centar za razminiranje koji organizira i nadzire poslove humanitarnog razminiranja. Cilj protuminskog djelovanja je umanjiti rizik od mina i omogućiti siguran život u kojem miniranost neće predstavljati prepreku za razvoj gospodarstva i društva, provedbu zaštite prirode, te u kojem će se voditi računa o potrebama minskih žrtava.

Ukupna vrijednost projekata ugovorenih sa Hrvatskim centrom za razminiranje je veća od 25 milijuna eura (25,33) odnosno više od 190 milijuna kuna. Tim ugovorima pomogli smo u razminiranju 8 hrvatskih županija: Požeško-slavonske, Karlovačke, Ličko-senjske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Zadarske i Sisačko-moslavačke županije.

„Realizacija ovih projekata ima utjecaj na poboljšanje općih uvjeta za održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, poboljšanje gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, održivi razvoj ruralnih područja, razvoj ruralne ekonomije i poboljšanje infrastrukture" - izjavio je ministar Tolušić.

Važno je napomenuti kako ovo nisu svi projekti razminiravanja u Republici Hrvatskoj. Kroz Program ruralnog razvoja i programe prekogranične suradnje provodilo se i provodi niz projekata vezanih uz ovu temu. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.