Ostalo / Zadarska županija

Tenkovi su obilježili njihov ratni put

Kod Benkovca će se graditi veteranski vojni centar i adrenalinski park

Kod Benkovca će se graditi veteranski vojni centar i adrenalinski park

U Rašteviću na oko 110 hektara zemljišta, na poligonu bivše JNA niknut će tenkodrom - najveći u Europi

Zajednica tenkista nedavno je u Benkovcu osnovala braniteljsku zadrugu. Namjeravaju pokraj Benkovca izgraditi veteranski vojni centar, adrenalinski park - tenkodrom. Projekt imaju i uskoro kreću u realizaciju, kazali su za HRT

 

Tenkovi su obilježili njihov ratni put. Tenkovima se namjeravaju baviti i u miru. U Rašteviću na oko 110 hektara zemljišta, na poligonu bivše JNA niknut će tenkodrom - najveći u Europi.

- To je adrenalinski sadržaj u biti - znači vožnja turista na tenkovima, oklopnim vozilima, transporterima. - kaže Mario Franić, koordinator zadruge.

Paintball, vojni logor, strelište, trim staza, boćalište, također su dio budućega parka. Tu je i hotel s oko 150 ležajeva, s povjesnim sadržajem posvećenim Domovinskom ratu. Projekt je izradio vinkovački arhitekt Tihomir Maras. Drugi korak je dobivanje dozvola. Financirati se planiraju sredstvima Europske unije.

- Od DUDIJA tražimo na koncesiju zemljište, pod kojim uvjetima to će oni odrediti./Tu je već infrastruktura, voda struja, zadovoljava sve naše uvjete. - najavljuje upravitelj zadruge Anto Žilić.

- Čak postoji izrađena geodetska podloga koju je naručio grad Benkovac...obećao potporu. Mislim da nam je obećana i zagarantirana suradnja i s ministarstvom branitelja. - kaže Frano Penić, dopredsjednik Zajednice tenkista RH.

Ovakav projekt osigurao bi, samo u početku oko 100 novih radnih mjesta, obogatio turističku ponudu. Slični adrenalinski parkovi u Europi i SAD - u pobuđuju veliko zanimanje. A i za prvi hrvatski već se čulo.

- Od Amerike, Švedske, veterani i njihovi djelatnici koji su sad pod uniformama ono su zainteresirani za dolazak ovamo u velikim skupinama, pa čak i neka poduzeća koja bi htjela na godišnjoj bazi dogovarat neke stvari. - objašnjava Mario Franić.

Ukoliko sve bude teklo prema planu, vjeruju branitelji zadrugari, tenkodrom je tu za tri godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.