Ostalo / Kolumne

Priča iz Londona

Premiership: To jednostavno treba doživjeti!

Premiership: To jednostavno treba doživjeti!

Dugo sanjana želja napokon mi se i ostvarila

Toliko sam želio pogledati uživo jednu utakmicu engleskog nogometnog prvenstva i napokon mi se to i ostvarilo.

Engleska kao postojbina nogometa uistinu taj sport i živi puno drukčije nego svi drugi. Sama priprema za susret, to iščekivanje, jednostavno treba doživjeti. Moja prvenstvena želja bila je pogledati susret Lige prvaka izmedu Arsenala i Porta koji slijedi idući tjedan, medutim, doći do karte bila je nemoguća misija.

Također i ulaznice za sve susrete engleskog prvenstva gotovo su rasprodane tako da izbora i nema baš previše. Ipak, bez obzira koja utakmica se pogleda ostaje u trajnom sjećanju. Nakon velike potrage uspio sam nabaviti kartu za gradski derbi izmedu Fulhama i West Hama. Naravno, karta se mogla kupiti jedino na strani gdje su bili protivnički navijači, ovog puta oni West Hamovi.

Već ulazak na Fulhamov stadion, Craven Cottage Stadium, koji spada u red onih najstarijih u Londonu ostavlja lijep dojam. Smješten tik do Temze nudi izvrstan ugođaj. I vrijeme je danas u Londonu bilo gotovo ljetno, 23 stupnja uz obilje sunca najavljivali su veliki spektakl koji je uistinu to i bio.  

Osobno, rezultat mi je bio u drugom planu, sve što sam želio je doživjeti tu atmosferu s engleskih stadiona, a ona je uistinu neponovljiva. Od prve do devedesete minute traje pjesma kako domaćih tako i gostujućih navijaca. Svaka akcija igrača bez obzira iz kojeg su kluba ispraća se pljeskom.

Ono što ipak svi žele u tim gradskim derbijima je pobjeda, jer nije mala stvar svladati velikog gradskog rivala. Istina, u Londonu ima čak pet prvoligasa, nekako po kvaliteti strše Chelsea i Arsenal, ali i ovi preostali Tottenham, Fulham i West Ham imaju svoje jake adute te u tim njihovim medusobnim dvobojima nema favorita.  

I danas je na terenu bilo mnogo znanih nogometnih imena (Bellamy, Davies, Schwarzer, Boyeer, Boa Morte, Parker), ali jedno je ipak bilo najzvučnije. To je legendarni Gianfranco Zola koji je odnedavno na klupi West Hama i čim je kročio na travnjak doživio je ovacije cijelog stadiona.

Na koncu igrači West Hama stigli su do pobjede od 2-1 u jednoj pravoj engleskoj utakmici punoj ritma i britkih startova te je po završetku susreta nastalo veliko slavlje na gostujućoj tribini.  

Za kraj, ukoliko vam se ukaže prilika i nađete se jednom u Londonu pogledajte jedan nogometni susret bez obzira jeste li ljubitelj nogometa ili ne, jer to je zaista neponovljiv doživljaj.


Reci što misliš!