Ostalo / Intervjui

predivno iskustvo

Ana Perduv: Afrika je nadmašila sve što sam o njoj ikad zamišljala!

Ana Perduv: Afrika je nadmašila sve što sam o njoj ikad zamišljala!

Naša sugrađanka Ana Perduv koja ima jedan od atraktivnijih profila na društvenim mrežama podijelila je s nama svoje iskustvo putovanja u Afriku, ali i još neke zanimljivosti

Koliko su putovanja važna za ...osobni razvoj?

- Vrlo važna. Za osobni razvoj jedna od najbitnijih stavki je izlazak iz svoje komfor zone, rutine i sredine kojoj živimo. Često smo preokupirani svakodnevnim problemima i stresom, no tek kad se odmaknemo u neki drugi svijet zapravo dobijemo dojam o tome koliko su neke stvari zaista bitne ili nebitne.

Kako ste se odlučili baš za tu destinaciju?

- Afrika je oduvijek bila moja najveća želja, upravo iz razloga jer predstavlja neki drugi i daleki svijet od onog u kojem živim. Prvi susret s Afrikom je bio Maroko gdje smo spavali u šatorima u Sahari, jahali u zalazak i izlazak sunca i vidjeli pustinjsku lisicu. Drugi susret je Safari u Tanzaniji i plaže Zanzibara, a sigurna sam da s Afrikom nisam ni blizu gotova, jer je nadmašila sve što sam o njoj ikad zamišljala.

7c1c09d1859cd2850ffc5634dfb57f9a.jpg?v=2Što vam je bilo potrebno, treba li se cijepiti i sl.i kako naći smještaj?

- Moram priznati da mi se putovanje u Afriku činilo puno kompliciranije i nesigurnije nego što to doista je. Smještaj je bio na plaži u gradu Kendwa i bio je to prekrasan hotel u njihovom stilu, s odličnim doručkom, svježe cijeđenim sokom od manga i predivnim pogledom.

Cijepljenje protiv žute groznice nije obavezno pa se nismo cijepili, također malarija je na otoku navodno iskorijenjena pa se ni oko toga nismo previše brinuli, ali naravno uvijek postoji rizik.

Ono što bi napomenula pod obavezno je zaštitni faktor i sprej za komarce.

Zanzibar je vrlo opušten i siguran pa smo brzo tamo zaboravili na sve probiotike i oprez te naravno pokupili želučane tegobe od trovanja hranom, koja je inače preukusna dok ne vidite način na koji se riba ili meso "čuvaju".

3e2ca5e580107613490a33717cab171f.jpg?v=2Što posebno pamtiš - od prirodnih "čuda", flore, faune, do neke posebne hrane i pića?

- Definitivno safari, to nikad neću zaboraviti. Lavove i lavice, krdo slonova, žirafe, majmune i ostale divne životinje i to sve u neposrednoj blizini i u njihovom prirodnom okruženju. Trenutak kad smo nakon cijelog dana vožnje po parku i prženja na suncu stavili na sebe kabanice i džipom prošli kroz dio gdje je padala kiša, te smo tako mokri izašli iz nevere da bi nas dočekao prizor od osam lavica koje se na 2 metra ispred nas valjaju po mokroj travi i uživaju. Stajali smo u tišini od divljenja i poštovanja.

Slažeš li se da na putovanju baš puuuno bolje upoznamo suputnika, bio on brat, sestra, prijateljica, dečko...?

- Naravno, suputnik je vrlo bitan faktor cijelog doživljaja. Meni je uvijek najbitnije da već dosta dobra poznajem osobu s kojom putujem i da znam da ima iste prioritete vezane za putovanje kao i ja - srećom i ovaj put sam imala savršenog suputnika s kojim je cijelo iskustvo bilo nezaboravno.

Na Instagramu često objavljuješ zanimljive fotke, kako bi opisala svoju omiljenu estetiku?

- Hmm, teško mi je odabrati omiljenu estetiku, vjerojatno neki mediteranski đir jer je to srcu najbliže i svugdje oko mene, a moje fotografije su uvijek neki lijepi fragmenti iz svakodnevnog života.

fe67c83cac2afc17b8a11f3cfd6fcb89.jpg?v=2Vratimo se u Zadar, imaš li neka mjesta ovdje koja su ti posebno draga?

- Zapravo sva moja najdraža mjesta su u Zadru. Osim predivne arhitekture te prirodne i povijesne baštine, Zadar je za mene cijela emocija, ona kad stojiš slan u kupaćima na bazenu Kolovare i gledaš u najljepši zalazak sunca po stoti put u životu i pitaš se je li ovo realno?

Putovanja su kao tetovaže, izazivaju blagu ovisnost. Planiraš li već sljedeći bijeg i koja su mjesta na tvojoj Wishlisti?

- Planiram i bijeg i tetovažu, haha. Puno je još destinacija koje bi voljela posjetiti, sljedeća je najvjerojatnije Mexico ali prije toga- ljeto u Dalmaciji.
 


Reci što misliš!