Ostalo / Intervjui

gradske priče

Zvonimir Pelko, pivski sommelier: Kada probate neke stilove, shvatite kako ne možemo pivo dijeliti na ''svijetlo i tamno''

Zvonimir Pelko, pivski sommelier: Kada probate neke stilove, shvatite kako ne možemo pivo dijeliti na ''svijetlo i tamno''
aminess

Pivo je svijetlo ili tamno? Kakva zabluda! Ovo je svijet kojega vrijedi istražiti, a mi smo pronašli stručnjaka! Ususret Zadar wine festivalu, za naše ugostitelje, voditelje restorana i barmene, predavanje s degustacijom održao je Zvonimir Pelko, jedini Doemens Biersommelier na Balkanu i u jugoistočnoj Europi.

Zagrijavanje za Zadar Wine festival 1.i 2. travnja na Višnjiku nije moglo bolje početi.

Naime, Pelko je vrhunski stručnjak za pivo, s golemim iskustvom u edukacijama i radionicama namijenjenima profesionalnoj publici - od 2015. godine intenzivno se bavi suradnjama s lancima hotela poput Valamar, Aminess, Plava laguna, obišao je cijelu Europu i Ameriku, velika je inspiracija i motivator, a u Zadar ga je dovelo prijateljstvo s Ivanom Stiblikom, organizatorom Zadar Wine festivala.  

Zvonimire, vi ste pivski sommelier?

- Tako je, trenutno sam jedini Doemens Biersommelier na Balkanu i u jugoistočnoj Europi. Upravo smo završili radionicu u susret Zadar Wine festivalu i mogu reći da je bio odličan odaziv. Okupili su se ljudi iz struke, imali smo dva dijela susreta, prvi edukacijski, u kojem smo se bavili kategorizacijom i tipologijom pive, a potom smo prešli na još zanimljviji dio - degustaciju.

Jesu li polaznici radionice ''položili test''?

- Svi su bili zainteresirani, a eto, zanimljivo, nije se svima svidjelo svako pivo. Upravo je to ključna stvar, prepoznati koliko stilova i potencijala ima, a u Hrvatskoj još nije prepoznat.

Za razliku od vinskih poznavatelja, malo je onih koji se bave isključivo stotinama nijansi piva. Prezentirao sam osam stilova. Bilo je različitih komentara.  Kao i kod vinskih sorti, i kod pive imate osobe koje će biti sklonije eksperimentu, drugačijim aromama i inovativnom pristupu, ali i ''ziheraše''.

Zaista, kada probate neke sorte shvatite kako ne možemo dijeliti pivo na svijetlo i tamno, mi smo navikli recimo na svijetle lagere, a sad zamislite koliko se od njega razlikuju neka bogatija pšenična piva s notama citrusa ili banane. Mekano, baršunasto pivo izrazitih aroma. Nekoga privlači pivo s kompleksnim mirisom i okusom kave, čokolade, karamela, što dolazi iz prženog slada, a nekome baš to ne odgovara.

Pelko je diplomirani ekonomist koji je odlučio posvetiti se svojoj strasti te zajedno sa suprugom Anom pokrenuo MAS plenum, tvrtku koja je postala vodeći distributer specijalnih piva za Hrvatsku.

- U ponudi imamo oko 250 različitih piva iz preko 60 svjetskih pivovara i 15 najvažnijih „pivskih“ zemalja.  Piva se distribuiraju diljem zemlje, uglavnom prema odabranim barovima i restoranima, iako i hotelske kuće sve više prepoznaju ovakvu ponudu. Pored njih, ponudu su prepoznale i određene nezavisne i delikates trgovine, a rastući je i broj specijaliziranih beershop-ova koji prodaju veliki broj različitih piva na jednom mjestu.

Osim navedenoga, provodimo razne edukacije, predavanja i degustacije prema pravnim osobama na HoReCa tržištu, no isto tako i prema fizičkim osobama - pivoljupcima.

Je li istina da pivo najbolje opušta?

- Opušta, ali ne samo zbog alkohola, već zbog još jednog sastojka iz pivskoga slada, hordeina, koji aktivira centar za nagrađivanje u našem mozgu na sličan način poput dopamina. 

Kakva je naša craft scena? Craft revolucija zahvatila je Hrvatsku prije nekoliko godina no koliko ljudi zapravo ''kuži'' ono što pije?

​- E, pa tome i služi edukacija! Pivska scena u Hrvatskoj počela se razvijati i pojavljuje se više i više craft pivovara diljem zemlje što dovodi i do većeg izbora kvalitetnih piva.

Naša misija je da što većem broju ljudi prenesemo strast i ljubav prema kvalitetnim pivima, te da istaknemo razliku između “craft” piva malih nezavisnih pivovara i onih koje proizvode industrijske pivovare u vlasništvu korporacija.

Aktivno podržavamo i mlade hrvatske mikropivare i homebrewer-e, tako da se neka od najistaknutijih domaćih craft piva također nalaze u našoj ponudi.

Moram istaknuti Brlog zadružnu pivovaru iz Zadra, s kojima imamo lijepu suradnju. Naime, osim što se bavim uvozom raznih brendova pive, radim i distribuciju. Od najjačih 12 brendova, Brlog pivo je pri samome vrhu. Ozbiljno rade, i iako imaju manju proizvodnju, konzistetni su u kvaliteti. Žao mi je što mnogi restorani i barovi u samoj Zadarskoj županiji nisu upoznati s tim. Moja velika preporuka.

[Ivan Stiblik] 

Zadar Wine festival - podsjetimo, počinje 1. travnja i to u osvježenom, proširenom izdanju i na novoj lokaciji.  

Spoj vinara, ugostitelja, hotelijera i ljubitelja vina vraća se s novom energijom i bit će zasigurno još jedan dokaz kako u Hrvatskoj imamo proizvođače kao važne sudionike u identifikaciji i promociji turizma. 

Zadar Wine festival odvijat će se u dvorani Krešimira Ćosića. Odaziv je odličan, prijave stižu iz cijele Hrvatske, i već sada možemo najaviti stotinjak izlagača. 

 

Više čitajte OVDJE
 


Reci što misliš!