Ostalo / Euro 08

Nogomet, Euro 2008.

Bilić: Najbolji pojedinci moraju dati više

Bilić: Najbolji pojedinci moraju dati više

Euro je na vratima, pa pomalo iznenađuje mirnoća stožera

Kritike koje je reprezentacija dobila za predstavu protiv Mađarske, izbornik Slaven Bilić primio je sa zadovoljstvom, javlja sportal.hr .

Kaže da su mu dobrodošle, a dojam je kao da je siguran da će reprezentacija eksplodirati upravo kad bude trebalo. Ali, svjestan je da ta izvedba nije dovoljna da se nešto ozbiljnije napravi na Euru.

Nije bilo po želji

- Sve utakmice na Euru, ne samo naše, bit će kao ova s Mađarskom. I to je dovoljno da budete ravnopravni, tada možete proći skupinu, ali i ne morate. No, da biste napravili velike stvari morate imati individualnu inspiraciju, to donosi prevagu. A mi igrača za to imamo više od Austrije i Poljske - kaže Bilić.



No, ti naši najbolji igrači u Pešti nisu bili ni blizu takvim izdanjima.

- Neke sitnice u igri nisu štimale, ali ne samo vezni ili ne samo napadači. To je povezano, ali istina je da Modrić, Kranjčar, Petrić i Srna moraju imati taj dan da bismo iskočili, da ne komentiramo kako bi bilo da je sudac dosudio jedanaesterac ili da smo prije zabili. Znam da to naši igrači mogu.

Pa ne pokazujem im akcije Barcelone i ne tražim da ponove ono što je napravio Messi, pokažem im ono što su oni radili - miran je, ali i sjajno raspoložen izbornik, iako je, tvrdi, svjestan da protiv Mađara kockasti nisu pokazali izdanje koje zadovoljava.

- Rekao sam da to nije to, da to nije igra za velike rezultate, ali miran sam jer znam da smo spremni.

Dajte mi taj Euro

Euro je na vratima, pa pomalo iznenađuje ta mirnoća stožera.

- Nema nervoze kao kad na fakultetu idete na ispit a niste spreman. Pa si kažete, joj da mi je još 15 dana. Ne, potpuno smo spremni, mogu reći - dajte mi taj Euro. I baš je dobro tempirano, baš mi odgovara da je utakmica za šest dana.
No, ipak će neke stvari morati i poboljšati do 8. lipnja i utakmice s Austrijom.

- Motivirati igrače ne treba, treba ih smiriti, nervoza nam razbija igru, dajemo previše prekida suparniku, trebamo još malo vježbati taktiku. Podići ćemo koncentraciju i formu, sada je svaka linija dala desetak posto manje, igrači su se nesvjesno, što ne volim, ipak čuvali. I gledajući sve zajedno, možemo biti 30 posto bolji.

I kad tome dodamo individualnu inspiraciju, bit će dobro. Eduardo nam je davao dobar dio te inspiracije, rješavao je neke stvari, ali nije ni on to mogao sam. Ma ne brinite se - uvjeren je Bilić, tvrdeći da su reprezentacije Mađarske i Austrije po snazi približne.

- Pričali smo još dugo u noć, Prosinečki, Jurčević, Cico Kranjčar, nekoliko igrača i ja. Svi znamo da neke stvari nisu štimale, ali bilo je to dobro za probu - zaključio je Bilić.


Reci što misliš!