Lifestyle

savjetnik

Izbjegavajte pranje rublja na 40°C, samo troši više struje

Izbjegavajte pranje rublja na 40°C, samo troši više struje
Pixabay/Ilustracija

Svaka perilica nudi program pranja na 40°C, a mnogi ga najčešće koriste. Naizgled se čini kao idealno rješenje za pranje određenih materijala, ali u osnovi ovaj program samo troši više električne energije. Istu garderobu možete dobro oprati na nižoj temperaturi.

Pranje na 40 °C ima mnogo nedostataka.

Među najvećima je činjenica da vam se rublje jednostavno može zgužvati, a onda tu ništa ne možete učiniti i na kraju ostanete s uništenom odjećom, čak i onom vrlo skupom.

Ova metoda pranja također uzrokuje brzo pranje vaše odjeće i ispiranje boja.

Ako se, primjerice, radi o osjetljivoj tkanini, može se brzo oštetiti. I da ne zaboravimo još jednu stvar koja je danas jako bitna, a to je jednostavno prevelika potrošnja energije, prenosi Nova.rs.

Čak i okretanjem prekidača deset stupnjeva niže, tj. na 30°C, može se postići dobar performans.

Perite na 30°C

Dapače, iznenadit ćete se koliko su današnje perilice sposobne, pogotovo kada im dodate kvalitetan prašak za pranje rublja.

One na tržištu dostupne su za čitavu plejadu različite odjeće, bilo da se radi o bijeloj ili šarenoj odjeći, vunenoj odjeći ili funkcionalnim predmetima.

Postoji nekoliko važnih stvari koje morate imati na umu kada koristite ovu metodu pranja.

Prije svega, ako imate vidljivu i značajnu mrlju na odjeći, dobro ju je prvo tretirati posebnim sredstvom jer se poslije bolje ispire.

Kod pranja na 30 °C može se preporučiti dulje vrijeme pranja, što dovodi do pouzdanog uklanjanja mrlja.

Veliki razlozi za promjenu

Čak i na 20°C može se prati bez problema. Za to postoje posebni programi, a moderne perilice vrlo su učinkovite pa se i u ovom načinu rada može dobro oprati.Vaše će rublje tada trajati duže, a boje će ostati zaštićene.

Pa da rezimiramo. Nema previše razloga zašto biste ipak trebali prati na 40°C.

Danas ćete samo oštetiti skupu odjeću koju ćete morati češće mijenjati, a uz to ćete potrošiti i nepotrebnu količinu energije.

A to je kombinacija koju nitko ne želi, zar ne? Pa zašto ne biste predrasude ostavili po strani i isprobali pranje na 20 do 30°C?


Reci što misliš!