Lifestyle

trik

Zašto je dobro staviti cimet u kavu?

Zašto je dobro staviti cimet u kavu?

Grci su ga smatrali lijekom. Za stare Egipćane bio je statusni simbol – koristili su ga za izradu parfema, ali i balzamiranje tijela.

Želite li jutarnju kavu učiniti još zdravijom za srce, dodajte u nju nešto cimeta u prahu.

Neke studije su pokazale da cimet može sniziti razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2, ali i visoke razine kolesterola i triglicerida.

U časopisu “Critical reviews in Food and Nutrition” iz 2010. godine objavljeno je kako cimet ima antibakterijska, antioksidativna, antikancerogena, hipoglikemijska i protuupalna svojstva.

On jača imunitet i štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Cimet je potentan začin koji se koristio za zdravlje i jelo tisućama godina. U kineskim zapisima spominje se već u 3. tisućljeću prije Krista, a odatle se proširio do Mezopotamije i Levanta.

Grci su ga smatrali lijekom. Za stare Egipćane bio je statusni simbol – koristili su ga za izradu parfema, ali i balzamiranje tijela. O njemu je pisano i u Bibliji, u psalmima, ali i Pjesmi nad pjesmama.

Danas se konzumira u nizu različitih jela i pića – od kolača i pita do kuhanog vina. Ovaj aromatičan i topao začin nije sladak, ali pojačava osjećaj slatkoće drugih sastojaka.

Cimet daje bilo kojem piću ili jelu prekrasnu aromu te slatkasti okus bez dodavanja grama šećera. Baš zato liječnici preporučuju da ga dodate u svoj omiljeni jutarnji dodatak umjesto šećera ili nekih drugih umjetnih zaslađivača, piše Punkufer.hr.

Šećer i umjetni zaslađivači, naime, mogu negativno utjecati na zdravlje jer sadrže tvari koje mogu povećati upale u tijelu.

Ipak, nemojte pretjerivati s cimetom. U šalicu kave dovoljno je staviti oko četvrtine čajne žličice cimeta u prahu – po mogućnosti onog cejlonskog, a u jednom danu poželjno je konzumirati oko pola čajne žličice ovog mirisnog začina.

Niste ljubitelj cimeta? Liječnici preporučuju i dodavanje nezaslađenog kakaa u svoj jutarnji napitak. I kakao je povezan s održavanjem zdravih razina krvnog tlaka i kolesterola, povrh svega sadrži i neke važne nutrijente za imunitet i tijelo poput cinka, željeza i magnezija.


Reci što misliš!