Lifestyle

Dobra kužina

Kako provjeriti je li jaje pokvareno? Otkrijte na jedan od ova tri jednostavna načina

Kako provjeriti je li jaje pokvareno? Otkrijte na jedan od ova tri jednostavna načina
Davor Puklavac/PIXSELL

Većina nas u hladnjaku uvijek ima jaja, a isto tako većina nas se često pita koliko su ta jaja zapravo stara i jesu li dobra za jelo. Na tri jednostavna načina to možete saznati.

Bliži se Uskrs, a kako bismo ga tradicionalno proslavili, potrebna su nam jaja za pisanice. Ako vam jaja dugo stoje u hladnjaku i niste sigurni jesu li dobra za jelo, postoje tri jednostavna načina kako provjeriti je li jaje pokvareno.

Test u vodi

Stavite jaje u zdjelu s hladnom vodom. Razina vode bi trebala biti oko dva puta viša od jajeta. Svježe jaje će potonuti na dno zdjele i nepomično će stajati polegnuto. Nešto starije jaje (oko tjedan dana), također će potonuti na dno, ali će mu jedan kraj biti blago podignut. Ako jaje nakon uranjanja u zdjelu s vodom balansira i podiže se od dna zdjele, vjerojatno je staro oko tri tjedna. Jaja koja plutaju na površini su prestara jaja i nisu dobra za jelo.

Test bućkanjem

Približite jaje uhu. Nježno ga promućkajte i osluškujte. Ako se čuje bućkanje najbolje je da to jaje ne konzumirate. Ako se ništa ne čuje, jaje je vjerojatno dobro za jelo.

Test razbijanjem jaja

Razbijte jaje na tanjur i promatrajte žumanjak i bjelanjak. Ako je žumanjak izbočenog okruglog oblika poput globusa, a bjelanjak je usko oko njega, jaje je svježe. Ako je žumanjak malo spljošteniji, a bjelanjak je još uvijek usko oko njega, jaje je nešto starije, ali dobro za jelo. Ako je žumanjak sasvim spljošten, a bjelanjak se razlijeva i curi gotovo poput vode, jaje nije dobro za jelo.

 


Reci što misliš!