Lifestyle

#odgoj

Pet savjeta uz koje ćete pomoći svojoj djeci nositi se s pogreškama

Pet savjeta uz koje ćete pomoći svojoj djeci nositi se s pogreškama

Pogreške se smatraju neizbježnim, ali težim aspektom odrastanja. Roditelji bi trebali podržati svoje dijete, potičući ga da ima zdrav odnos prema neuspjehu i njegujući njegovu otpornost.

Nudimo neke savjete za roditelje.

Potaknite djecu da misle svojom glavom

Umjesto da im ulijete strah od donošenja pogrešne odluke, dopustite im da dođu do rješenja sami, a zatim o njima razgovarajte. Prirodno je da želite dati odgovore, osobito kada vam pitanje djeluje jednostavno, ali ovakav pristup pomaže im izgraditi autonomiju i samopouzdanje.

Ranjivost je ključ povezivanja

Komunikacija o vašim prošlim neuspjesima važna je za uspostavu emocionalne povezanosti. Dopuštajući sebi da izgledamo ranjivo dijeljenjem priča iz svog djetinjstva, potaknut ćemo iskren razgovor. Često se vaše dijete opusti i bude otvoreno prema stvarima koje vas brinu.

Dozvolite svojoj djeci da griješe

Kad svoje teškoće dijelite s djecom, naglasite što ste iz njih naučili. Umjesto da kažete "nemojte to raditi jer…", pokušajte "ovo se dogodilo, a ja sam onda učinio..." kako bi naučili donositi odluke.

Kad očekivanja nisu ispunjena

Usredotočite se na uviđanje pozitivnih strana situacije ili nudite konstruktivnu kritiku. Ukratko recite što je dobro i zašto, umjesto da ponudite plitke pohvale. Ako nešto pođe po zlu, razgovarajte o tome kako to mogu popraviti, umjesto da žurite da to sami popravite.

Usvojite način razmišljanja o zahvalnosti

Prirodna reakcija na vaše dijete koje bezuvjetno volite je pokušaj ublažavanja pritisaka, ali to može biti štetno. Poticanje razmišljanja o zahvalnosti reflektirajući je pristup koji se koristi kada razmišljamo o grešci koja je napravljena i zahvalni smo na rastu kao posljedici, umjesto da žalimo. Naš posao kao roditelja je da djelujemo kao promatrači i umiješamo se ako stvari izgledaju opasno, ali inače stojimo i pružamo podršku. Njegujući pozitivan odnos s greškama, odgajamo otporne i samopouzdane mlade osobe.

​​

Reci što misliš!