#zdravlje
Znate li koje vrste mesa (ne)smijete konzumirati kako biste zaštitili svoje zdravlje?
Hamburgeri, hrenovke i začinjeni pileći batci neki su od omiljenih zalogaja, ali ne radi se baš o najboljem izboru kad je meso u pitanju. "No ne morate izbaciti meso iz prehrane da biste bili zdravi", smatra Kris Sollid, direktor Nutrition Communicationsa u Međunarodnoj zakladi Vijeća za informacije o hrani.
"Meso može biti dio zdrave prehrane baš kao što zdrava prehrana može biti bez mesa", kaže on. "Hoćete li odlučiti jesti meso ili ne, na vama je izbor." Radi se o namirnici koja je ključni izvor vitamina i minerala poput B12 i željeza.
Pretežni konsenzus registriranih dijetetičara je konzumacija nemasnih komada mesa. Odlučite se za porcije koje sadrže manje od 10 grama ukupne masti i 4.5 grama ili manje zasićenih masti. Najbolje opcije:
Lagano pureće meso bez kože
Puretina je jedna od najnemasnijih mesnih opcija, također izvrstan izvor vitamina B6 i niacina, navodi Sollid. Ove hranjive tvari pomažu u održavanju zdravlja srca, probave, energije, funkcije mozga i drugih tjelesnih procesa.
Pileća prsa bez kože
Piletina je također izvrstan izvor vitamina B6 i niacina, a to je samo početak. Istraživanja pokazuju da igra pozitivnu ulogu u održavanju zdrave težine i opće dobrobiti, prema studiji objavljenoj u Journal of Food & Nutrition Research. Osim toga, bijelo meso je posebno dobar izvor fosfora i riboflavina, kaže Sollid. Nemojte zanemariti ni prednosti tamnog pilećeg mesa. Prema Sollidu, tamno je bolji izvor cinka od bijelog.
Svinjski lungić
Nemasni komadi svinjskog mesa izvrstan su dodatak prehrani svakog mesojeda. Svinjetina je meso koje se najviše konzumira na svijetu, a Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda kaže da čini više od 36 posto svjetskog unosa mesa. Dobit ćete tone hranjivih tvari, uključujući tiamin, vitamin B6, kalij, riboflavin i još mnogo toga, kaže Sollid.
Goveđi odrezak i mljevena govedina sa samo 5 posto masnoće
Crveno meso ima loše ocjene po pitanju količine masnoće, ali nemasni komadi crvenog mesa mogu biti dio zdrave prehrane, prema istraživanju iz 2016. objavljenom u Proceedings of the Nutrition Society. Poput drugih vrsta mesa, govedina je izvrstan izvor proteina i esencijalnih hranjivih tvari. Ako je moguće, odlučite se za govedinu hranjenu travom kako biste unijeli više vitamina E i antioksidansa. Također, pazite da izbjegnete zagorene dijelove mesa jer istraživanja pokazuju da mogu povećati rizik od nekih karcinoma.
Meso koje bi bilo dobro izbjegavati:
Prerađeno meso
Suhomesnati proizvodi, naresci, salame i hrenovke samo su neki od primjera prerađenog mesa koje treba ograničiti ili izbjegavati. Znanstveni konsenzus potvrđuje da će konzumacija velikih količina tog prerađenog mesa povećati rizik od raka debelog crijeva. Ovo meso je često bogato i natrijem i zasićenim mastima. Visok unos natrija, uključujući onaj u prerađenom mesu, povezan je sa smrtnošću od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.
Masniji komadi mesa
Visoka zastupljenost zasićenih masti u masnim komadima mesa može povisiti razinu kolesterola i doprinijeti srčanim bolestima, prema American Heart Association. Za početak razmislite o rib-eye odresku i T-bone odresku, a od svinjetine o rebrima i slanini. Kod peradi pripazite na batke ili kožu.
Iako je ograničavanje konzumacije ovih komada mesa dobro za vašu prehranu, u njima možete uživati u umjerenim količinama, navodi Sollid.
Vezane vijesti
-
Je li vas nekad zabolio trbuh nakon što ste pojeli pečeno meso? Ako da, onda niste jedini, pokazalo je novo istraživanje.
-
Iako je meso važan dio prehrane, prevelika konzumacija može biti štetna za vaše zdravlje. To ne znači da biste se trebali potpuno odreći mesa, ali je dobro biti informirani o tome što pretjerani unos mesa može učiniti vašem tijelu.
-
Ljudi u srednjim godinama koji polovinu dnevno potrebnih kalorija u organizam unose iz ugljikohidrata žive nekoliko godina dulje od skupine koja prehranu temelji na mesu i što manjoj količini ugljikohidrata, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u petak stručnome časopisu Lancet.
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
Izdvojeno
-
U 12. kolu FavBet Premijer lige košarkaši Zadra gostovali su na vrućem terenu u Sinju kod Alkara gdje su odličnom obranom u posljednjoj dionici slavili rezutatom 61-71 (18-13-24, 26-15, 5-14) i zadržali stopostotni učinak.
-
Raštika biblijskih dimenzija narasla je u vrtu virskog domaćina Nevenka Kapovića kojeg na otoku Viru svi zovu Veno.
-
U derbiju 17. kola SuperSport HNL-a Hajduk i Rijeka su pred 29.489 gledatelja na Poljudu odigrali 2-2. Hajduk je dva puta vodio, ali se Rijeka oba puta vratila i sačuvala remi ostavši tako i nakon 17 kola bez poraza.
-
U 12. kolu FavBet Premijer lige košarkaši Zadra gostovali su na vrućem terenu u Sinju kod Alkara gdje su odličnom obranom u posljednjoj dionici slavili rezutatom 61-71 (18-13-24, 26-15, 5-14).
Reci što misliš!