Lifestyle

#zdravlje

Znate li koje vrste mesa (ne)smijete konzumirati kako biste zaštitili svoje zdravlje?

Znate li koje vrste mesa (ne)smijete konzumirati kako biste zaštitili svoje zdravlje?

Hamburgeri, hrenovke i začinjeni pileći batci neki su od omiljenih zalogaja, ali ne radi se baš o najboljem izboru kad je meso u pitanju. "No ne morate izbaciti meso iz prehrane da biste bili zdravi", smatra Kris Sollid, direktor Nutrition Communicationsa u Međunarodnoj zakladi Vijeća za informacije o hrani.

"Meso može biti dio zdrave prehrane baš kao što zdrava prehrana može biti bez mesa", kaže on. "Hoćete li odlučiti jesti meso ili ne, na vama je izbor." Radi se o namirnici koja je ključni izvor vitamina i minerala poput B12 i željeza. 

Pretežni konsenzus registriranih dijetetičara je konzumacija nemasnih komada mesa. Odlučite se za porcije koje sadrže manje od 10 grama ukupne masti i 4.5 grama ili manje zasićenih masti. Najbolje opcije:

Lagano pureće meso bez kože

Puretina je jedna od najnemasnijih mesnih opcija, također izvrstan izvor vitamina B6 i niacina, navodi Sollid. Ove hranjive tvari pomažu u održavanju zdravlja srca, probave, energije, funkcije mozga i drugih tjelesnih procesa.

Pileća prsa bez kože

Piletina je također izvrstan izvor vitamina B6 i niacina, a to je samo početak. Istraživanja pokazuju da igra pozitivnu ulogu u održavanju zdrave težine i opće dobrobiti, prema studiji objavljenoj u Journal of Food & Nutrition Research. Osim toga, bijelo meso je posebno dobar izvor fosfora i riboflavina, kaže Sollid. Nemojte zanemariti ni prednosti tamnog pilećeg mesa. Prema Sollidu, tamno je bolji izvor cinka od bijelog.

Svinjski lungić

Nemasni komadi svinjskog mesa izvrstan su dodatak prehrani svakog mesojeda. Svinjetina je meso koje se najviše konzumira na svijetu, a Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda kaže da čini više od 36 posto svjetskog unosa mesa. Dobit ćete tone hranjivih tvari, uključujući tiamin, vitamin B6, kalij, riboflavin i još mnogo toga, kaže Sollid.

Goveđi odrezak i mljevena govedina sa samo 5 posto masnoće

Crveno meso ima loše ocjene po pitanju količine masnoće, ali nemasni komadi crvenog mesa mogu biti dio zdrave prehrane, prema istraživanju iz 2016. objavljenom u Proceedings of the Nutrition Society. Poput drugih vrsta mesa, govedina je izvrstan izvor proteina i esencijalnih hranjivih tvari. Ako je moguće, odlučite se za govedinu hranjenu travom kako biste unijeli više vitamina E i antioksidansa. Također, pazite da izbjegnete zagorene dijelove mesa jer istraživanja pokazuju da mogu povećati rizik od nekih karcinoma.

Meso koje bi bilo dobro izbjegavati:

Prerađeno meso

Suhomesnati proizvodi, naresci, salame i hrenovke samo su neki od primjera prerađenog mesa koje treba ograničiti ili izbjegavati. Znanstveni konsenzus potvrđuje da će konzumacija velikih količina tog prerađenog mesa povećati rizik od raka debelog crijeva. Ovo meso je često bogato i natrijem i zasićenim mastima. Visok unos natrija, uključujući onaj u prerađenom mesu, povezan je sa smrtnošću od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Masniji komadi mesa

Visoka zastupljenost zasićenih masti u masnim komadima mesa može povisiti razinu kolesterola i doprinijeti srčanim bolestima, prema American Heart Association. Za početak razmislite o rib-eye odresku i T-bone odresku, a od svinjetine o rebrima i slanini. Kod peradi pripazite na batke ili kožu.

Iako je ograničavanje konzumacije ovih komada mesa dobro za vašu prehranu, u njima možete uživati ​​u umjerenim količinama, navodi Sollid.