Lifestyle

#prehrana

Deset neugodnih posljedica pretjeranog konzumiranja mesa

Deset neugodnih posljedica pretjeranog konzumiranja mesa
Thin

Iako je meso važan dio prehrane, prevelika konzumacija može biti štetna za vaše zdravlje. To ne znači da biste se trebali potpuno odreći mesa, ali je dobro biti informirani o tome što pretjerani unos mesa može učiniti vašem tijelu.

1. Mogli biste razviti bubrežne kamence

Proteini životinjskog podrijetla imaju puno spojeva koji se nazivaju purini. Oni se razgrađuju na mokraćnu kiselinu, a ako imate previše ove kiseline, mogli biste razviti bubrežne kamence. To možete izbjeći ograničavanjem konzumacije mesa, ali i pijenjem puno vode.

2. Mogli biste dehidrirati

Zbog viška mokraćne kiseline mogli biste biti žedniji nego inače. Vašim bubrezima je potrebna voda za razrjeđivanje otpada, zato pazite da je uvijek imate sa sobom.

3. Mogli biste imati probleme sa zatvorom

Hrana na bazi mesa ima puno proteina, ali ne i puno vlakana. Vlakna obično dobivate iz voća, povrća ili cjelovitih žitarica, pa svakako uključite sve ove kategorije u svoju prehranu. Zatvor i bolno pražnjenje crijeva mogu biti neki od prvih znakova da je unos vlakana prenizak. 

4. Glavobolja

Niska hidratacija također može uzrokovati glavobolju. Ona uzrokuje gušću krv, što znači da je protok kisika do mozga smanjen. S druge strane, neki proizvodi na bazi mesa, poput salame ili hrenovki, sadrže nitrate koji mogu povećati protok krvi u mozak.

5. Mogli biste imati problema sa srcem

Što više vlakana imate u prehrani, to je vaše srce zaštićenije. Ako jedete uglavnom meso, onda nemate visoku razinu vlakana. Crveno meso posebno može ostaviti trag na vašem srcu. Naime, ono sadrži puno zasićenih masti pa može utrostručiti rizik od srčanih problema. Također, zasićene masti podižu razinu lošeg kolesterola (LDL).

6. Mogli biste češće biti bolesni

Zasićene masti prisutne u crvenom mesu i prerađenom mesu ne sadrže antioksidante potrebne da tijelo pobijedi moguću upalu. Te antioksidante uglavnom ćete pronaći u voću i povrću. Zato je toliko važno imati "šarenu" prehranu. 

7. Zadah

Prehrana koja se sastoji od vrlo visokog udjela bjelančevina i masti, ali bez ugljikohidrata, može uzrokovati da tijelo proizvodi ketone. Ketoni se oslobađaju kroz dah i mirišu na aceton. Zato ste, ako ste ikad slijedili keto dijetu, mogli imati problema sa zadahom. 

8. Mogli biste imati problema s kosom i kožom

Mesni proizvodi rijetko sadrže vitamin C. On igra presudnu ulogu u stvaranju kolagena, proteina zbog kojeg vaša koža, kosa, nokti i još mnogo toga izgledaju puno bolje. Ako primijetite neugodne promjene na kosi i koži, možda ćete morati preispitati prehranu i smanjiti konzumaciju mesa.

9. Mogli biste imati slabe kosti

Velike količine proteina mogu povećati gubitak kalcija kroz mokraću. A kalcij je prijeko potreban za zdrave kosti jer ga vaše tijelo ne proizvodi. Dobiva ga samo hranom koju jedete ili dodacima. 

10. Mogli biste se osjećati umornije

Našem probavnom sustavu je puno teže probaviti meso nego voće ili povrće. Zato biste se mogli osjećati tromo nakon obilnog obroka u kojem je meso imalo glavnu ulogu, piše Bright Side.