#zdravlje
Jeste li znali da je pečenje najnezdravija metoda pripremanja mesa?
Je li vas nekad zabolio trbuh nakon što ste pojeli pečeno meso? Ako da, onda niste jedini, pokazalo je novo istraživanje.
Naime, istraživači su analizirali kako različite metode pripreme mesa utječu na ljudsko tijelo te su ustanovili da je prženje mesa najgora metoda.
Studija je objavljena u časopisu Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, a istraživalo se kako različiti načini kuhanja i pripreme mesa utječu na “probavljivost mišićnih proteina u gastrointestinalnom traktu”.
Istraživači su ispitivali sljedeće metode: kuhanje, prženje, roštiljanje, priprema u mikrovalnoj pećnici, pečenje, kuhanje na pari, pirjanje i sous vide metoda kojan podrazumijeva da hranu treba zatvoriti u plastičnu vrećicu i pri tome eliminirati sav zrak.
Ova posljednja metoda pokazala se kao najbolja, odnosno meso pripremljeno na takav način najlakše se probavlja. Hrana tako postaje znatno lakša za probaviti, pokazalo je istraživanje.
Sous vide, što na francuskom znači “pod vakuumom”, odnosi se na postupak vakumiranja hrane u vrećici, a zatim kuhanja na vrlo preciznoj temperaturi u vodenoj kupelji. Ova tehnika daje rezultate koje je nemoguće postići bilo kojom drugom metodom kuhanja.
S druge strane, pečenje i dinstanje mesa imaju najmanje poželjne učinke na probavu, prenosi Eat this. Prema rezultatima, ove dvije posebne metode kuhanja mesa “mogu izazvati nepovoljne promjene”, poput viška proizvodnje G.I. kiseline, povećanje spojeva koji mogu uzrokovati stvaranje plinova i “smanjenje osjetljivosti proteina tijekom probave u probavnom sustavu”.
Vezane vijesti
-
Hamburgeri, hrenovke i začinjeni pileći batci neki su od omiljenih zalogaja, ali ne radi se baš o najboljem izboru kad je meso u pitanju. "No ne morate izbaciti meso iz prehrane da biste bili zdravi", smatra Kris Sollid, direktor Nutrition Communicationsa u Međunarodnoj zakladi Vijeća za informacije o hrani.
-
Iako je meso važan dio prehrane, prevelika konzumacija može biti štetna za vaše zdravlje. To ne znači da biste se trebali potpuno odreći mesa, ali je dobro biti informirani o tome što pretjerani unos mesa može učiniti vašem tijelu.
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Ljudi u srednjim godinama koji polovinu dnevno potrebnih kalorija u organizam unose iz ugljikohidrata žive nekoliko godina dulje od skupine koja prehranu temelji na mesu i što manjoj količini ugljikohidrata, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u petak stručnome časopisu Lancet.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Povremene kiše bit će većinom prijepodne prema jugu Dalmacije gdje može i zagrmjeti.
-
U povodu Svjetskog dana slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo dodijelio je godišnje nagrade.
-
Dubrovnik je dobio još jedan vrijedan izložbeni prostor, s neprocjenjivom zbirkom kovanica iz vremena Dubrovačke republike. Sama priča o bogatoj povijesti Republike privlači brojne posjetitelje.
-
U dolinu Neretve iz Španjolske je stigla prva pošiljka laboratorijski steriliziranih kukuljica mužjaka sredozemne voćne muhe. Riječ je o, takozvanoj, SIT tehnici biološke zaštite agruma, koja je ponovno uspostavljena kako bi se izbjegla, prije svega, velika šteta na nasadima mandarina.
Reci što misliš!